Poradna

Domů dash Poradna
Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Poradna

Dotaz

22. 1. 2024
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Váš názor. Je mi 26 let a s manželem (34) se snažíme přes 3 roky otěhotnět. Před rokem a půl se nám to podařilo přirozeně za pomoci Letrozolu, ale v 7tt jsem potratila.
V 10/2023 jsme zkusili IUI ale bez úspěchu.
Genetiku máme oba OK, AMH mám 3,5. Spermiogram: morfologie 2%, teratozoospermie. Vejcovody průchodné, děloha je v pořádku- minulý rok jsem byla na hystero i laparoskopii.
Teď v lednu jsme šli do prvního IVF.
Stimulovala jsem 2.- 6. DC. s Rekovelle- 8mcg. První kontrola 7. DC, kdy jsem měla 16 velkých folikulů (největší 20mm) a spoustu menších. Takže jsem rovnou dostala Orgalutran. Ten jsem si pichla i další den, 8. DC ráno a večer pak už Ovitrelle.
No a 10. DC mě čekalo OPU. Odebrali jen 7 oocytů a z toho bylo zralé pouze 1 vajíčko, které oplodnili pomocí ICSI. Embryo bohužel vydrželo jen do 4. dne, takže náš 1. IVF cyklus skončil bez transferu.
Náš ošetřující lékař doporučuje znovu krátký protokol, tentokrát s Menopurem. Dlouhý protokol nechce kvůli hrozbě OHSS. Mám prý vyšší hodnotu LH než FSH. Mně ale další dva lékaři z kliniky doporučili protokol dlouhý. Jsem tedy zmatená, zda opravdu našemu lékaři v tomto věřit. Ráda bych se tedy zeptala, co byste doporučili pro příští IVF cyklus aby byl úspěšný?
Pregnant

Odpověď lékaře:

Dobrý den,
osobně bych také opakovala krátký antagonistický protokol. Stimulaci bych protáhla klidně až do 11. - 12. dne cyklu, klidně ať jsou folikly větší.
Přeji hodně štěstí!

Dotaz

11. 1. 2024
Dobrý den,

ráda bych se zeptala, jak je to se sterilizací - podvázáním vaječníků - v případě kdy nemám děti, mám za sebou pouze jeden potrat, ale jen psychiatrický pacient a prodělala jsem několik závažných plicních embolií během děti let, je mi 35 let a myslím si, že by pro mě těhotenství bylo velmi rizikové, jak pro můj fyzický tak psychický stav. Jsem smířená s tím, že děti mít nebudu, proto je tohle pro mě cesta, jak vyřešit antikoncepci, kterou vzhledem k prodělaným emboliím musím řešit komplikovaně. Vím, že je to dnes jednodušší, ale zajímalo by mě, od jakého odborníka potřebuji potvrzení, aby to hradila například pojišťovna.

Děkuji
Pregnant

Odpověď lékaře:

Dobrý den, o sterilizaci můžete zažádat, budete pečlivě poučena lékařem o dopadech tohoto kroku. Samozřejmě následně musíte podepsat informovaný souhlas s tímto výkonem.
Pojišťovna tento výkon uhradí, pokud se jedná sterilizaci ze zdravotních důvodů. K tomu potřebujete zprávu odborného lékaře, který...

Dotaz

8. 1. 2024
Dobrý den, delší dobu se snažíme o otěhotnění a nyní jsme se obrátili na pomoc do CAR. Partnerka bude podstupovat hormonální stimulaci k odběru folikulu. Po odběru se prý doktorka rozhodne, zda se transfer provede ve stejný cyklus, nebo se přejde ke KET. KET by předcházela hormonální příprava dělohy (bohužel má adenomyózu), která by trvala dle doktorky 4 měsíce. Použila by agonistu GnRH a estrogenní substituci po předchozím útlumu. Vubec se nám nezdá délka přípravy.... Trvá to opravdu tak dlouho? Celkově nás děsí hormonální utlum, jelikož v minulosti hormony zvládala hormony velice špatně (jednalo se o hormony k léčbě adenomyózy).

Je dále možné krvácení i mimo cyklus a může to mít vliv na plodnost?

Předem velice děkuji
Hezký den
Pregnant

Odpověď lékaře:

Dobrý den, délka downregulace /útlumu/ je různá a záleží na tom, jak výrazně je adenomyóza rozvinutá. Pokud je postižení dělohy opravdu výrazné, pak je možné doporučit až 4 měsíční terapii. Rozhodně s tímto postupem souhlasím.

Dotaz

7. 12. 2023
Dobrý den, je mi 27let a s přítelem se snažíme rok a půl o miminko. Oba bereme různé doplňky stravy (kys. Listová, Folandrol, Inofolic). Já zatím byla jen na gynekologii a přítele poslali na spermiogram. Z výsledku spermiogramu jsem celkem rozhozená, protože podíl morfologicky normálních spermií vyšel 0% Z toho patologie hlavičky 99%, patologie krčku 27,7% bičíku 14,9% Zbytek hodnot celkem v normě. Jaká je podle vás možnost, že se nám podaří přirozeně otěhotnět a jaké jsou další možnosti? Děkuji za odpověď.
Pregnant

Odpověď lékaře:

Dobrý den,
nejprve je nutné říct, že spermiogram kolísá. Doporučuji ho zopakovat, ale ideálně již v některém centru reprodukční medicíny. Pokud bude morfologie stále takhle nízká, jsou šance na přirozené otěhotnění opravdu výrazně snížené. Objednejte se na vstupní konzultaci, tam se dozvíte, jaké máte...

Dotaz

28. 11. 2023
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat jaký máte názor na to, když tento měsíc nevyšel KET a byl to poslední mrazáček.. za jak dlouhou dobu zahájit stimulaci vaječníků a odběr vajíček? Děkuji za odpověď. Krásný den.
Pregnant

Odpověď lékaře:

Po kryoembryotransferu většinou není nutno další stimulaci odkládat, pokud byl těhotenský test zcela negativní. Můžete stimulovat hned v dalším cyklu. Držím palce.

Dotaz

21. 11. 2023
Dobrý den chtěla jsem se zeptat jestli bych mohla být těhotná?
Beru antikoncepci ale nepravidelně , mentrulaci jsem měla 16.9 pak sem měla další 24.10 ale pouze jen jeden den tak nevím jestli to brát jako menstrulaci. s přítelem jsme měli vždy nechránění sex a jednou při sexu se mi ukázala krev což se mi nikdy nestalo. Teď v listopadu jsem to ještě nedostala. Je mi celí dny špatně na zvracení, spíše nejím. V práci nemůžu cítit lepidlo je mi z toho špatně a jednou se mi zvedl žaludek z pití. Můžu bejt těhotná nebo ne když sem brala antikoncepci ale nepravidelně. Děkuji
Pregnant

Odpověď lékaře:

Dobrý den, doporučuji koupit si v lékárně těhotenský test a budete mít jistotu.

Dotaz

12. 11. 2023
Dobrý den,můžu se zeptat když mám srážlivost krvi,a pokaždý potratim jestli by mě mohloli na udržení utrogestan..mám špatnou imunitu proto beru utrogestan.a nějaký vitamíny na podporu otěhotnění děkuji za odpověď
Pregnant

Odpověď lékaře:

Dobrý den, nejsem si jista, zda plně chápu Vaši otázku. Pokud máte poruchu krevní srážlivosti, možná byste měla v těhotenství aplikovat heparin, abyste nepotrácela /ale záleží na typu poruchy/. Utrogestan je progesteron, ten jistě může pomoci udržet těhotenství, s imunitou má ale velmi málo společného....

Dotaz

31. 10. 2023
Dobry den pred dvouma tydnama jsem byla na potratu jsem vsestinedelich ale spritelem nam praskl kondom muzu v sestinedelich otehotnet???🙄 dekuji za odpoved
Pregnant

Odpověď lékaře:

Dobrý den, ano i v šestinedělí můžete již otěhotnět.

Dotaz

26. 10. 2023
Dobrý den, je mi 38let,vážím cca 56kg, s partnerem budeme podstupovat IVF s krátkým protokolem,med. Rekovelle, Ganirelix, podstoupili jsme kompletní vyšetření včetně genetiky, IVF nám bylo doporučeno vzhledem k mému věku a hraničnímu imunologickému vyšetření, jinak vše v pořádku. V době hormonální stimulace mi bylo doporučeno zvýšit příjem tekutin na 3-4 litry denně a zvýšený příjem bílkovin. Od dětství nejsem úplný příznivce masa, vajec a mléčných výrobků. Maso cca 1x týdně, vejce a mléčné výrobky téměř vůbec, snažím se denně jíst rostlinné bílkoviny(tofu, luštěniny). Podlehla jsem pročítaní diskuzí o hyperstimulačním syndromu, kde ne prověřené zdroje píší, že právě zvýšený příjem bílkovin a tekutin, užívání fraxiparinu (jsem prozatím kuřačka) by měl tento syndrom minimalizovat, moje prosba zní, zda byste mi mohla prosím poradit, je nutné užíváni fraxiparinu? Stačí příjem tekutin 4 litry a jakým způsobem a v jakém množství mám bílkoviny doplnit? mám navýšit přírodní rostlinné zdroje nebo si raději zakoupit nějaký suplement v lékárně ?v minulosti jsem zkoušela práškový protein, ten mi způsobuje průjmy, vím a počítám s tím, že je všechno individuální a každý jsme unikát. přála bych si, aby vše probíhalo bez zbytečných komplikaci. Velice děkuji za odpověď
Pregnant

Odpověď lékaře:

Dobrý den, obecně hned od počátku stimulace nevidím důvod k navýšení bílkovin ve stravě. Stejně tak nevidím důvod k aplikaci nízkomolekulárního heparinu /Fraxiparine/, pokud netrpíte vrozenou trombofilií. Teprve pokud by se na prvním ultrazvuku ukázalo, že jste v riziku vzniku OHSS /hyperstimulace/,...

Dotaz

21. 10. 2023
Dobrý den,
Amh hormon mi vyšla hodnota 4,18
Můžete mi říct, jestli ta hodnota je dobrá nebo ne.
Je mi 38 let.
Děkuji
Pregnant

Odpověď lékaře:

Dobrý den, pro Váš věk je tato hodnota AMH přímo výborná. Nezapomeňte ale, že kvalita vajíček je daná pouze věkem ženy, proto jistě těhotenství neodkládejte, pokud o něj máte zájem.

Výběr dle štítku



Všechny štítky Group 5 Medikace Group 5 Diagnózy Group 5 Umělé oplodnění Group 5 Snaha otěhotnět Group 5 Potrat Group 5 Menstruační cyklus Group 5 Hormonální antikoncepce Group 5 Vyšetření a operace Group 5 Průběh těhotenství Group 5

Centra pomoci

Hledáte pomoc? Navštivte některé ze specializovaných center v ČR!

Mapa center pomoci
Centra pomoci
testemonial

Slovníček pojmů

Problematika léčby neplodnosti a asistované reprodukce je bohatá na odbornou terminologii. V následujícím slovníčku naleznete základní pojmy, se kterými se můžete při zjišťování možností její léčby setkat.

Nakouknout do slovníku