#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Poradna

Domů dash Poradna dash Těhotenství ve 40 letech

Poradna

Těhotenství ve 40 letech

Dobrý den,
snažím se již víc jak půl roku otěhotnět (jsem bezdětná) - je mi 40,5 let. Absolvovali jsme s přítelem vyšetření, kdy jeho spermiogram dopadlo v pořádku, moje výsledky jsou prý také dobré:
AMH 1.77 ng/ml
FSH 10.2, LH 4.9, E2 133 - odebírání druhý den cyklu
TSH 1.30 free T4 13.4
Prolactin 282 mlU/L

Při každé návštěvě mi dělali ultrazvuk a pokaždé bylo také vše v pořádku. Cyklus mám vcelku pravidelný, 28 dní. Bohužel ale doktor mi řekl, že jediná možnost na otěhotnění je umělé oplodnění, s tím, že už jsem v pokročilém věku, a že úspěšnost je cca 20-30%. Na mé nálehání, že bych se ráda nejdříve vydala přirozenou cestou, mi předepsal ovitrelle, po jehož aplikaci těhotenství opět nepřišlo. Bohužel celou záležitost špatně nesu, ale stejně si nemyslím, pokud je tedy vše v pořádku, že bych nemohla otěhotnět přirozeně. V rodině nikdo neměl problémy s otěhotněním, naopak.
Můžu Vás tedy požádat o názor - primárně mi jde o to, neztrácet čas chozením po doktorech a posloucháním toho, jak jsem "stará" - umělé oplodnění bych si již musela hradit a trošku mi příde, že mě do toho moc tlačí.
Není tedy opravdu jiná cesta?
Moc děkuji
Pregnant

Odpověď lékaře:

Dobrý den, bohužel můj názor je totožný s kolegy. Vzhledem k Vašemu věku je již kvalita Vašich vajíček špatná a proto i vzniklá embrya neimplantují. Abyste neztrácela cenný čas, který nemáte, doporučuji co nejdříve IVF /mimotělní oplodnění/.

Centra pomoci

Hledáte pomoc? Navštivte některé ze specializovaných center v ČR!

Mapa center pomoci
Centra pomoci
testemonial

Slovníček pojmů

Problematika léčby neplodnosti a asistované reprodukce je bohatá na odbornou terminologii. V následujícím slovníčku naleznete základní pojmy, se kterými se můžete při zjišťování možností její léčby setkat.

Nakouknout do slovníku