#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Šest tipů, jak zvýšit úspěšnost asistované reprodukce
Šest tipů, jak zvýšit úspěšnost asistované reprodukce
calendar 9. 9. 2021

Šest tipů, jak zvýšit úspěšnost asistované reprodukce

Léčíte se s neplodností, toužíte po miminku a čeká vás asistovaná reprodukce (AR)? V tomto složitém období se všichni zúčastnění snaží udělat co nejvíce pro to, aby byla léčba úspěšná. Co můžete udělat pro zvýšení šance na úspěch konkrétně a čeho se naopak vyvarovat?

Celkové zdraví obou partnerů je nesmírně důležité pro plodnost a úspěšnost metod asistované reprodukce (MAR). Snažte se vylepšit váš celkový zdravotní stav, zdravě jíst a volný čas trávit společně nenáročným sportováním, které se příznivě projeví nejenom na vaší fyzické schránce, ale také na vaší mysli. Vnitřní pohoda a dostatečný spánek vám pomůžou absolvovat celý průběh AR ve větší pohodě.

1. Držet si zdravou váhu

Zdravé a vyvážené stravování je prospěšné nejenom v tomto období. Dopřávejte si libové kuřecí maso a ryby a k nim přílohy, které mají nižší glykemický index a vyšší výživovou hodnotu, například luštěniny, jako jsou fazole, čočka nebo cizrna, produkty ze špaldy, celozrnné těstoviny nebo quinoa.

Omezte sladká a tučná jídla a dejte přednost zdravým tukům obsaženým v ořeších, semínkách, olivovém oleji nebo avokádu. Vyhýbejte se vepřovému a hovězímu masu, cukru a průmyslově zpracovaným potravinám, jako jsou nejrůznější sladké tyčinky a sušenky, brambůrky, uzeniny, sýry nebo pizza. Pokud příliš solíte, zkuste sůl nahradit kořením a bylinkami, které dodají pokrmům dostatek chuti.

Slazené nápoje nahraďte vodou nebo bylinnými čaji. Přechod na „obyčejnou“ vodu vám může usnadnit přídavek máty nebo meduňky a zakápnutí citrónem. Obzvláště v letních měsících se také nabízí přidat kousky ovoce, které dodají vodě příchuť dle vašeho gusta, nebo zkuste plátky salátové okurky.

Cílem je dosáhnout a udržet si zdravou hmotnost, přičemž nejenom obezita s BMI > 35, ale také podváha (BMI < 19) prodlužují dobu početí 2–4×, což přirozeně ovlivňuje také úspěšnost asistované reprodukce. Nadváha rovněž znesnadňuje sledování vaječníků během AR a zvyšuje šance na komplikace během odběru vajíček.

Pokud je vaše snažení o dosažení zdravé váhy správným stravováním anebo cvičením neúspěšné, obraťte se na lékaře dietologa, který vám v případě nadměrné i nedostatečné váhy poskytne odbornou pomoc a poradí s úpravou jídelníčku a pohybových aktivit.

2. Cvičit, nebo necvičit?

Pokud ráda sportujete a každodenní pohyb je součástí vašeho života, není ve většině případů nutné se sportem přestávat ani během přípravy na asistovanou reprodukci. Nevystavujte se zvýšené zátěži a naslouchejte svému tělu. Namísto dlouhých a náročných běhů volte pomalejší běh na kratší vzdálenosti nebo turistiku a nezapomínejte na regeneraci. To stejné lze doporučit i těm méně aktivním z nás, není důvod pouštět se do extrémních výkonů, které by mohly natropit více škody než užitku. Ovšem procházky, lehkou turistiku, plavání a protahování tělo v tomto období ocení.

3. Optimalizovat zdraví spermií

Nejenom tělesná hmotnost ženy je důležitá. Udržování optimální tělesné hmotnosti se týká také jejího partnera – je to příležitost vytvořit si nové a zdravé návyky. Společně strávený čas s lehkým pohybem totiž přispěje k duševní pohodě obou partnerů. Již tradičně je mužům doporučováno také nošení boxerek oproti slipům a jinému těsnějšímu spodnímu prádlu. Důvodem je možný negativní vliv upnutého prádla na tvorbu spermií, tzv. spermatogenezi.

4. Omezit stres

Pochybnosti o plodnosti, nejistota výsledku při absolvování asistované reprodukce a především stimulační cyklus IVF jsou samy o sobě stresující. Přesto se pokuste uvolnit a relaxovat, kdy jen to je možné. Poslech oblíbené hudby, čtení, setkání s přáteli nebo relaxační koupel při svíčkách – všechny drobné denní radosti příznivě ovlivňují stav mysli a míru stresu.

Potřeba spánku je individuální, ovšem během přípravy na asistovanou reprodukci se pokuste o alespoň sedm až osm hodin spánku, k tomu vám může napomoci teplá sprcha nebo lázeň před spaním. Ložnici před ulehnutím vyvětrejte a vpusťte do ní čerstvý a studený vzduch. Pro spánek je ideální teplota do 20 °C, proto není žádoucí v ložnici topit jako v ostatních místnostech. Několik hodin před spánkem nejezte a v odpoledních a večerních hodinách nepijte kávu a kofeinové nápoje. Ulehejte „bez displejů“. Mobily, tablety a televize mohou narušit usínání a ovlivnit váš spánek. Usínejte raději s čistou hlavu a myšlenkami na v ten den prožité příjemné okamžiky.

5. Přestat kouřit

Odvykání kouření není téměř nikdy snadným úkolem a často vyžaduje podporu okolí, popřípadě profesionální pomoc. Zapojte své přátele a rodinu, řekněte jim o svém záměru a motivaci, jistě vás rádi podpoří. Při odvykání kouření se osvědčují odborná adiktologická centra nebo pomoc ve formě přípravků s obsahem nikotinu.

6. Zvážit užívání doplňků stravy

Doplňky stravy rozhodně nenahradí zdravou stravu, ale pokud chceme krátkodobě pomoci našemu tělu doplnit některé vitamíny nebo minerály, které nepřijímáme v dostatečném množství v potravinách, je možné popřemýšlet, co v naší stravě postrádáme a jak to změnit. Poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem o volbě vhodných potravin a vhodnosti konkrétních doplňků stravy pro vaše tělo a situaci.

(lexi)

Zdroje:

  1. https://www.parents.com/getting-pregnant/infertility/treatments/ivf-success-rates-and-how-to-boost-your-chances-of-conceiving/
  2. https://www.healthline.com/health/guide-prepare-for-ivf
Jak probíhá IVF – krok za krokem
Asistovaná reprodukce

Jak probíhá IVF – krok za krokem

Pár, jemuž lékař (gynekolog) doporučil využít služeb specializovaných center asistované reprodukce, nejprve podstoupí vstupní pohovor. Během něj získá lékař potřebné informace o svých nových pacientech a zároveň rozhodne o vyšetřeních, která bude potřeba doplnit. Obvykle jde o určení hladiny některých hormonů. U mužů je často doporučeno vyšetření ejakulátu (spermiogram). Na základě všech těchto informací pak lékař zvolí některou z mnoha dostupných metod asistované reprodukce, mezi kterými je asi nejznámější IVF (in vitro fertilizace).

Číst více
Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte
Ženská neplodnost / Prevence

Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte

Obezita je celosvětovým problémem, který rok od roku nabývá na důležitosti. Statistická data totiž hovoří jasně. Například v České republice se s obezitou potýká každý pátý člověk. S nadváhou pak dokonce každý druhý. Kromě spojitosti se závažnými chorobami, se kterými nepřiměřená hmotnost souvisí (kardiovaskulární onemocnění, diabetes apod.), se tato problematika promítá i do schopnosti žen otěhotnět a přivést na svět zdravého potomka. Ne nadarmo lékaři vyzývají ženy, které plánují početí, ke stabilizaci a optimalizaci tělesné hmotnosti. Pokud je žena obézní (to znamená, že její BMI – body mass index – je vyšší než 30 kg/m2), může se její snaha o početí a prožití kouzelného období těhotenství zásadním a velmi nepříjemným způsobem zkomplikovat. V následujících odstavcích zmíníme několik oblastí, které s nadměrnou tělesnou hmotností, početím a těhotenstvím souvisí. Ovšem nevynecháme ani problematiku podváhy u žen plánujících rodinu.

Číst více