#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Léčba neplodnosti – jak se z toho nezbláznit?
Léčba neplodnosti – jak se z toho nezbláznit?
calendar 17. 3. 2022

Léčba neplodnosti – jak se z toho nezbláznit?

Proplakané noci, strach, nejistota, touha a velké dávky hormonů. Projděte tímto mixem pocitů s grácií.

Neplodnost dokáže potrápit čím dál více párů. Ve třetině případů je problém čistě na strany ženy, v další třetině na straně muže a u zbylých párů se buď žádný zdravotní problém nezjistí, anebo se na něm spolupodílí oba partneři.

Odhaduje se, že okolo 10–15 % párů má problémy s početím a udržením těhotenství. Jelikož rodičovství je v dnešní době stále na vrcholu pomyslného žebříčku hodnot, jak naplnit svůj dospělý život, je bezdětnost společností těžko akceptovatelná. Navíc málokdo ví, čím si zrovna procházíte, a nejspíš ani vy se s touto choulostivou záležitostí na potkání nechlubíte. Proto dokážou všetečné dotazy okolí současně s vaší strastiplnou cestou k miminku nepříjemně zamávat s vaší psychikou.

Od touhy přes naději k depresím

Léčba neplodnosti není procházka růžovou zahradou. Provází ji velké množství silných pocitů. Primární je touha po dítěti a snaha dát svému životu nějaký smysl. Mnozí mohou na schopnosti počít dítě stavět svou vlastní hodnotu. Pokud se jim nedaří, dochází k sebeobviňování, pocitům méněcennosti, smutku až depresím. Střídavě se ale objevuje i naděje a víra, že tentokrát to vyjde. Úzkosti i deprese patří mezi nejčastější psychická onemocnění pojící se s neplodností.

Milování za odměnu?

Z milování se lehce vytrácí chtíč a spontánnost. Stává se z něho pouhý pohlavní akt k uspokojení touhy po dítěti. A jelikož se počít nedaří, je spojen s frustrací a možná i jakýmsi pocitem zrady. Snadno se pak z něčeho, co páry spojovalo a při čem se mohly bavit a uvolnit, stane povinnost, která je oběma téměř až odporná. Není se pak co divit, že se každý z nich uzavírá do svého světa a dochází k odcizení. Což je ovšem velmi nevýhodné v době krize, jakou nyní jejich vztah prochází.

Stres a jeho vliv na početí

O stresu a jeho vlivu na lidské zdraví bylo napsáno mnoho. Svou roli hraje i ve schopnosti počít potomka. Stres ovlivňuje imunitní systém a ten zase působí na reprodukční systém. Vlivem změny působení hormonů pak může docházet ke snížení šance na otěhotnění. Ženy, které v minulosti prodělaly depresi, mají dvakrát zvýšené riziko neplodnosti.

Neodkládejte návštěvu odborníka

Jestliže se začnete propadat do depresí, neváhejte a navštivte svého praktického lékaře. Jako první vám dokáže poskytnout pomoc a vy si mezitím můžete najít psychiatra. Neváhejte ani tehdy, pokud vás zachvacují stavy úzkostí nebo beznaděje. I tato situace potřebuje řešení.

Co udělat prvně?

Zjistili jste, že se vám nedaří počít dítě? Vaše první kroky by měly vést k psychoterapeutovi (když nepočítám gynekologa a jiné specialisty na léčbu neplodnosti). Možná to pro vás bude znít překvapivě, ale později to jistě oceníte. Jak již bylo řečeno, léčba neplodnosti je vážná věc. Šance na oplodnění bývá zhruba 40 %, a i když se s narůstajícím počtem cyklů zvyšuje, nemění to nic na tom, že každý neúspěch bude provázet koktejl zaplavujících nepříjemných pocitů. A právě psychoterapeut vás provede na této cestě tak, abyste ji ve zdraví zvládli. Kromě toho s vámi probere, co pro vás znamená být rodičem, jak bojovat proti vtíravým myšlenkám a jak se obrnit proti dotěrným dotazům okolí.

Jak si mohu pomoct sám?

Samozřejmostí pak je, že na cestě k úspěchu pomáhá zdravý životní styl. Vyvážená strava, spánková hygiena se spánkem mezi sedmi až osmi hodinami denně a dostatečná aerobní aktivita. Neměli byste zapomínat ani na pobyt v přírodě. Hlavně byste ale měli být v pohodě, ne ve stresu. Ukazuje se, že nejenom nejšťastnější, ale i nejzdravější jsou lidé, kteří mají pevné vztahy s ostatními. A tak se nebraňte vyrazit ven s kamarády, uvolněte se, bavte se a ono se snad zadaří.

(rhl)

Zdroje:

Jak probíhá IVF – krok za krokem
Asistovaná reprodukce

Jak probíhá IVF – krok za krokem

Pár, jemuž lékař (gynekolog) doporučil využít služeb specializovaných center asistované reprodukce, nejprve podstoupí vstupní pohovor. Během něj získá lékař potřebné informace o svých nových pacientech a zároveň rozhodne o vyšetřeních, která bude potřeba doplnit. Obvykle jde o určení hladiny některých hormonů. U mužů je často doporučeno vyšetření ejakulátu (spermiogram). Na základě všech těchto informací pak lékař zvolí některou z mnoha dostupných metod asistované reprodukce, mezi kterými je asi nejznámější IVF (in vitro fertilizace).

Číst více
Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte
Ženská neplodnost / Prevence

Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte

Obezita je celosvětovým problémem, který rok od roku nabývá na důležitosti. Statistická data totiž hovoří jasně. Například v České republice se s obezitou potýká každý pátý člověk. S nadváhou pak dokonce každý druhý. Kromě spojitosti se závažnými chorobami, se kterými nepřiměřená hmotnost souvisí (kardiovaskulární onemocnění, diabetes apod.), se tato problematika promítá i do schopnosti žen otěhotnět a přivést na svět zdravého potomka. Ne nadarmo lékaři vyzývají ženy, které plánují početí, ke stabilizaci a optimalizaci tělesné hmotnosti. Pokud je žena obézní (to znamená, že její BMI – body mass index – je vyšší než 30 kg/m2), může se její snaha o početí a prožití kouzelného období těhotenství zásadním a velmi nepříjemným způsobem zkomplikovat. V následujících odstavcích zmíníme několik oblastí, které s nadměrnou tělesnou hmotností, početím a těhotenstvím souvisí. Ovšem nevynecháme ani problematiku podváhy u žen plánujících rodinu.

Číst více