#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Plánujeme rodinu – jaké změny v životním stylu jsou pro ženu žádoucí?
Plánujeme rodinu – jaké změny v životním stylu jsou pro ženu žádoucí?
calendar 7. 12. 2022

Plánujeme rodinu – jaké změny v životním stylu jsou pro ženu žádoucí?

Založení rodiny je zásadním životním krokem, a proto je nutné k němu přistupovat zodpovědně. Protože těhotenství představuje pro ženu velkou zátěž jak po fyzické, tak po psychické stránce, je důležité se na něj co nejlépe připravit.

Návštěva lékaře

Prvním krokem by jistě měla být návštěva a kontrola zdravotního stavu u praktického lékaře a ošetřujícího gynekologa. Pokud žena podstupuje léčbu, která vyžaduje specialistu v daném oboru (diabetologie, kardiologie, neurologie, revmatologie atd.), pak je nezbytná konzultace i s ním. Daný odborník by měl rozhodnout o způsobu, jakým bude terapie pokračovat či zda bude vhodné ji na nějakou dobu přerušit. K plánování těhotenství je samozřejmě vhodné přistoupit až ve chvíli, kdy je zdravotní stav nastávající maminky pod kontrolou a stabilizovaný.

Možná méně samozřejmá se může zdát návštěva zubního lékaře, nicméně i tuto kontrolu by měla žena před plánovaným otěhotněním absolvovat. Zaléčení různých zánětů v dutině ústní a ošetření zubních kazů totiž může ušetřit mnoho nepříjemného trápení během těhotenství. 

Zdravý životní styl

Kromě kontroly zdravotního stavu u odborníků by se nastávající maminka měla zamyslet i nad svým dosavadním životním stylem. Pokud si je vědoma toho, že v některých ohledech hřešila, je nejvyšší čas to napravit. Není totiž pravdou, že se zdravým životním stylem stačí začít ve chvíli, kdy těhotenský test ukáže pozitivní výsledek. Mnoho na první pohled nevinných zlozvyků totiž může zásadním způsobem ovlivňovat i pravděpodobnost úspěšného početí. Pokud žena začne uvažovat o rodině, je nutné dodržovat jednoduché a tolikrát opakované zásady, tedy nekouřit, zříci se alkoholu a dodržovat pravidla správné životosprávy. Do svého jídelníčku by ženy plánující těhotenství měly zařadit hlavně ovoce a zeleninu a dostatek potravin obsahujících omega-3 mastné kyseliny a dále dbát na dostatečný příjem železa, vápníku, hořčíku a jódu.

Kyselina listová je nezbytná

V případě plánování rodiny je velmi důležité zvýšit příjem kyseliny listové. Zajistit její vyvážený a dostatečný příjem ve stravě však není snadné, a proto by měla žena přibližně tři měsíce před započetím snahy o otěhotnění zahájit užívání některého z dostupných potravinových doplňků, které obsahují kyselinu listovou (samotnou či v kombinaci s dalšími důležitými látkami zmiňovanými dříve v tomto článku). Dostatečný příjem kyseliny listové v tomto období a během těhotenství snižuje rizika závažných postižení plodu, mezi která patří například rozštěpy páteře.

Přiměřená tělesná hmotnost je důležitá

Dalším bodem, na který je potřeba se při plánování těhotenství zaměřit, je tělesná hmotnost. Nadváha i naopak velmi nízká hmotnost totiž mohou cestu k vytouženému miminku značně zkomplikovat. Odborné studie potvrzují i skutečnost, že obezita snižuje úspěšnost léčby neplodnosti. Proto je vhodné s dostatečným předstihem před plánováním rodiny stabilizovat svoji hmotnost na přiměřené hodnotě. Kromě zvýšení pravděpodobnosti úspěšného početí je tak zároveň i sníženo nebezpečí komplikací během celého těhotenství, se kterými se obezita pojí.

Pro období těhotenství je velmi důležité, aby tělo bylo v dobré kondici, k čemuž je možné přispět zdravým životním stylem, vyváženou stravou a přiměřeným a pravidelným pohybem. Pozitivní vliv pak ženy jistě ucítí nejen z hlediska fyzické kondice, ale i z pohledu psychické pohody, která je v tomto období stejně důležitá.  

(eub)

Zdroje a použitá literatura:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6294644/

https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/planning-a-pregnancy

https://adoc.pub/velka-eska-kniha-o-matce-a-ditti-2-aktualizovane-vydani.html

https://www.obklinika.cz/novinka-vyziva-pred-planovanym-tehotenstvim

Jak probíhá IVF – krok za krokem
Asistovaná reprodukce

Jak probíhá IVF – krok za krokem

Pár, jemuž lékař (gynekolog) doporučil využít služeb specializovaných center asistované reprodukce, nejprve podstoupí vstupní pohovor. Během něj získá lékař potřebné informace o svých nových pacientech a zároveň rozhodne o vyšetřeních, která bude potřeba doplnit. Obvykle jde o určení hladiny některých hormonů. U mužů je často doporučeno vyšetření ejakulátu (spermiogram). Na základě všech těchto informací pak lékař zvolí některou z mnoha dostupných metod asistované reprodukce, mezi kterými je asi nejznámější IVF (in vitro fertilizace).

Číst více
Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte
Ženská neplodnost / Prevence

Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte

Obezita je celosvětovým problémem, který rok od roku nabývá na důležitosti. Statistická data totiž hovoří jasně. Například v České republice se s obezitou potýká každý pátý člověk. S nadváhou pak dokonce každý druhý. Kromě spojitosti se závažnými chorobami, se kterými nepřiměřená hmotnost souvisí (kardiovaskulární onemocnění, diabetes apod.), se tato problematika promítá i do schopnosti žen otěhotnět a přivést na svět zdravého potomka. Ne nadarmo lékaři vyzývají ženy, které plánují početí, ke stabilizaci a optimalizaci tělesné hmotnosti. Pokud je žena obézní (to znamená, že její BMI – body mass index – je vyšší než 30 kg/m2), může se její snaha o početí a prožití kouzelného období těhotenství zásadním a velmi nepříjemným způsobem zkomplikovat. V následujících odstavcích zmíníme několik oblastí, které s nadměrnou tělesnou hmotností, početím a těhotenstvím souvisí. Ovšem nevynecháme ani problematiku podváhy u žen plánujících rodinu.

Číst více