#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Novinky v úhradách spojených s asistovanou reprodukcí
Novinky v úhradách spojených s asistovanou reprodukcí
calendar 11. 3. 2022

Novinky v úhradách spojených s asistovanou reprodukcí

V současné době stále více párů řeší komplikace spojené s početím potomka. Jistě k tomu zásadní měrou přispívá fakt, že moderní doba mnohé ženy více či méně vybízí odsouvat těhotenství na později. S rostoucím věkem však šance na otěhotnění klesá. S problémy s početím se v současné době potýká přibližně každý pátý pár. Na všechny tyto skutečnosti reagují ustanovené změny v poskytované zdravotní péči, které v ČR vstoupily v platnost v lednu roku 2022.

S ohledem na výše zmíněné skutečnosti dochází od ledna 2022 ke změnám v úhradě některých úkonů z veřejného zdravotního pojištění, které jsou spojené s asistovanou reprodukcí (viz novela zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění).

Rok navíc pro ženy podstupující umělé oplodnění

Řada žen v této nelehké životní situaci jistě přivítá skutečnost, že byla zvýšena horní věková hranice určující věk ženy, do kterého jsou služby související s IVF (in vitro fertilizací) hrazeny z veřejných peněz. Zatímco dosud byla tato hranice stanovena na 38 let a 364 dní, od ledna jsou tyto služby propláceny ženám až do věku 39 let a 364 dní.

V současnosti tedy platí:

  • Služby související s IVF jsou hrazeny ženám s oboustrannou neprůchodností vejcovodů ve věku od 18 do 40 let (respektive 39 let a 364 dní).
  • Ostatním ženám jsou tyto služby propláceny ve věkovém rozmezí od 22 do 40 let (tedy 39 let a 364 dní).
  • Úhradu je možné čerpat třikrát za život v případě, že během prvních dvou zákroků bylo do těla ženy přeneseno více než jedno embryo.
  • V případě, že během prvních dvou zákroků bylo do těla ženy přeneseno pouze jedno embryo, je možné úhradu čerpat čtyřikrát za život.
  • Věk, do kterého mohou ženy v České republice podstoupit umělé oplodnění, zůstává nadále stejný, a to konkrétně 49 let.

Je samozřejmostí, že metody asistované reprodukce jsou hrazeny ve chvíli, kdy žena má doporučení od lékaře s příslušnou odborností.

Zmrazení vajíček mj. pro onkologické pacientky 

Druhou důležitou změnou je skutečnost, že pro pacientky, u kterých by nějaký typ léčby mohl do budoucna ovlivnit jejich plodnost, budou hrazeny některé úkony, které zahrnují zmrazení vajíček a jejich následné uchování (kryokonzervaci), a to po dobu deseti let. Jedná se zvláště o mladé ženy trpící onkologickým onemocněním. Důvodem neplodnosti u nich může být například přímo poškození orgánů souvisejících s početím a těhotenstvím v důsledku nádorového bujení nebo podstupovaná protinádorová léčba. Pro úplnost je nutné ještě dodat, že léčbu musí pacientka podstoupit do jednoho roku od odběru vajíček.

(eub)

Zdroj: 

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více
Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Neplodnost se v současné době stává celosvětovým problémem, se kterým se potýká přibližně 15–20 % párů v reprodukčním období. Se vzrůstajícím věkem páru se riziko ještě zvyšuje. Na vině je v mnoha případech nezdravý životní styl charakterizovaný patologickými pohybovými stereotypy a provázený stresem, který se ještě prohlubuje ve chvíli, kdy pár zjistí komplikace při početí potomka. Pro odstranění řady obtíží (tzv. funkční sterility) může být využito fyzioterapie (pohybové terapie). Hlavním cílem tohoto oboru je diagnostika a léčba poruch pohybového aparátu a zároveň prevence jejich vzniku.

Číst více