#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Léčba neplodnosti – co hradí pojišťovny a co zaplatíte z vlastní kapsy?
Léčba neplodnosti – co hradí pojišťovny a co zaplatíte z vlastní kapsy?
calendar 26. 10. 2021

Léčba neplodnosti – co hradí pojišťovny a co zaplatíte z vlastní kapsy?

Rozhodli jste se podstoupit umělé oplodnění a přemýšlíte, kolik vás to vše bude stát? Zdravotní péče poskytovaná v souvislosti s asistovanou reprodukcí je hrazená z veřejného zdravotního pojištění, to ovšem neznamená, že je celá léčba pro všechny zdarma.

Ze zdravotního pojištění jsou hrazené zdravotní služby, které jsou v souvislosti s umělým oplodněním poskytované na základě doporučení registrujícího specialisty – gynekologa. Pokud tedy uvažujete o asistované reprodukci, vaše kroky by měly nejdříve směřovat ke gynekologovi.  

Úhrady asistované reprodukce 

Jaké služby jsou hrazené ze zdravotního pojištění a jaké nikoliv, upravuje novela zákona o veřejném zdravotním pojištění. Tato péče je obecně proplácena ženám do dne dosažení 39. roku věku, ale to není vše, limitů je mnohem více.  

Věkové omezení 

Umělé oplodnění (in vitro fertilizace – IVF) je hrazena ženám s potvrzenou oboustrannou neprůchodnosti vejcovodů ve věku 18–39 let, ostatním ženám od 22–39 let, a to na základě doporučení gynekologa. Ačkoliv je úhrada pojišťovnou věkem limitovaná, léčbu neplodnosti metodami asistované reprodukce mohou podstoupit všechny plodné ženy do 49 let. Pro samoplátce bude léčba každopádně finančně nákladnější.  

Kolik cyklů je hrazeno 

Úhrada IVF je možná maximálně třikrát za život. Nárokovat ji čtyřikrát je možné v případě, že bylo při prvních dvou pokusech přeneseno nejvýše jedno embryo vzniklé oplodněním vajíčka spermií mimo tělo ženy. Do těchto limitů se nezapočítává intrauterinní inseminace (IUI).  

Nehrazené výkony  

Zdravotní pojišťovna přispívá pouze na klasický cyklus IVF a některé léky. Je vám méně než 39 let a s umělým oplodněním teprve začínáte? Ani to neznamená, že pro vás bude veškerá zdravotní péče poskytovaná v této souvislosti zcela zdarma. Připlatíte si nejenom za nadstandardní péči, ale také za některé léky a metody asistované reprodukce a další výkony s ní spojené:

  • Metody – zdravotní pojišťovny hradí pouze metodu umělého oplodnění IVF, za výkony a metody zvyšující úspěšnost léčby si proto připlatíte (například ICSI, PICSI, MESA, TESA, TESE). 
  • Léky – je třeba počítat s doplatky za hormonální stimulaci, která je hrazená pouze částečně (do určitého množství). Stimulační dávka je individuální pro každou ženu, proto mohou být celkové ceny za tyto přípravky velmi rozdílné. 
  • Výkony – také specifická laboratorní vyšetření, prodlouženou kultivaci a mražení (vitrifikaci) vajíček nebo spermií, použití jiných metod oplodnění vajíčka (ICSI) v laboratorním prostředí, ale také anestezii si hradí sami pacientky. Platí se také pobyt ve stacionáři. 

Nadstandardní péče 

Ceny za nadstandardní péči poskytnutou během celého procesu nebo pobytu ve stacionáři jsou individuální dle standardu center nebo přání pacientů, každé centrum reprodukční medicíny (CRM) se řídí vlastním ceníkem. 

Specialisté CRM navrhují konkrétní kombinaci metod a postupů na míru pro každého, a proto je také finální cena založená nejenom na volbě kliniky a úhradách ze zdravotního pojištění, ale také na zdravotní situaci vaší a vašeho partnera a z toho vyplývajícího doporučení odborníků.

Za IVF cyklus hrazený ze zdravotního pojištění si můžete připlácet pár desítek tisíc, u samoplátců a závažných poruch neplodnosti se může jednat o mnoho desítek tisíc. Odborný odhad nákladů na jeden cyklus umělého oplodnění vám poskytne lékař centra reprodukované medicíny. První, vstupní konzultace je zpravidla zdarma a dozvíte se na ní o možných postupech a také o cenách, včetně možných úhrad ze zdravotního pojištění a balíčků služeb. 

(lexi) 

Zdroje: 

Jak probíhá IVF – krok za krokem
Asistovaná reprodukce

Jak probíhá IVF – krok za krokem

Pár, jemuž lékař (gynekolog) doporučil využít služeb specializovaných center asistované reprodukce, nejprve podstoupí vstupní pohovor. Během něj získá lékař potřebné informace o svých nových pacientech a zároveň rozhodne o vyšetřeních, která bude potřeba doplnit. Obvykle jde o určení hladiny některých hormonů. U mužů je často doporučeno vyšetření ejakulátu (spermiogram). Na základě všech těchto informací pak lékař zvolí některou z mnoha dostupných metod asistované reprodukce, mezi kterými je asi nejznámější IVF (in vitro fertilizace).

Číst více
Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte
Ženská neplodnost / Prevence

Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte

Obezita je celosvětovým problémem, který rok od roku nabývá na důležitosti. Statistická data totiž hovoří jasně. Například v České republice se s obezitou potýká každý pátý člověk. S nadváhou pak dokonce každý druhý. Kromě spojitosti se závažnými chorobami, se kterými nepřiměřená hmotnost souvisí (kardiovaskulární onemocnění, diabetes apod.), se tato problematika promítá i do schopnosti žen otěhotnět a přivést na svět zdravého potomka. Ne nadarmo lékaři vyzývají ženy, které plánují početí, ke stabilizaci a optimalizaci tělesné hmotnosti. Pokud je žena obézní (to znamená, že její BMI – body mass index – je vyšší než 30 kg/m2), může se její snaha o početí a prožití kouzelného období těhotenství zásadním a velmi nepříjemným způsobem zkomplikovat. V následujících odstavcích zmíníme několik oblastí, které s nadměrnou tělesnou hmotností, početím a těhotenstvím souvisí. Ovšem nevynecháme ani problematiku podváhy u žen plánujících rodinu.

Číst více