#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Hormonální stimulace u žen při IVF – co je dobré o ní vědět
Hormonální stimulace u žen při IVF – co je dobré o ní vědět
calendar 4. 4. 2022

Hormonální stimulace u žen při IVF – co je dobré o ní vědět

Základem úspěchu metod asistované reprodukce je výběr kvalitního vajíčka, jehož oplodněním vznikne životaschopné embryo, které bude moci být přeneseno do těla nastávající maminky. Bez vhodného zásahu lékařů by bylo v každém menstruačním cyklu ženy k dispozici pouze jediné vajíčko. Díky možnostem moderní medicíny je možné v daném léčebném cyklu stimulovat dozrání většího počtu vajíček a zvýšit tím pravděpodobnost úspěšného otěhotnění.

Přirozený cyklus a cyklus stimulovaný

Pro porozumění jednotlivým krokům hormonální stimulace během in vitro fertilizace je nejprve nutné správně pochopit průběh přirozeného menstruačního cyklu. Ženské vaječníky obsahují velké množství folikulů. Každý folikul je možné si představit jako váček, ve kterém je uložené jedno vajíčko. Na počátku cyklu se několik z těchto folikulů začíná zvětšovat a pod vlivem hormonální regulace dochází k dozrání jednoho z nich. Tento folikul je obvykle označován jako dominantní. Ostatní váčky, které také zahájily svůj růst a vývoj, zanikají. Zralé vajíčko je během ovulace uvolněno z folikulu a může dojít k jeho oplodnění. Za správný průběh cyklu jsou spolu s dalšími zodpovědné gonadotropní hormony, konkrétně FSH (folikuly stimulující hormon) a LH (luteinizační hormon). Proto jsou léčivé přípravky obsahující tyto hormony využívány i během procesu stimulace. Zásadní je v tomto případě FSH, jehož koncentrace v těle ženy je po podání vhodného přípravku dostatečně vysoká, aby podpořila růst a zrání i těch folikulů, které by v běžném cyklu zanikly.

Různé postupy pro stimulaci vaječníků

Stimulace je zahájena krátce po začátku menstruačního cyklu ženy a podávání léků pokračuje 8 až 12 dní. Průběh celého stimulačního procesu je pečlivě sledován ultrazvukem a stanovením hladiny hormonů pomocí krevních testů. Díky tomu je také možné přesně stanovit dobu vhodnou pro odběr vajíček a podat léky pro nejvýhodnější načasování ovulace a konečné dozrání vajíček. Obvykle je k tomuto účelu využíván hormon hCG (lidský choriový gonadotropin), který je strukturně blízce příbuzný LH, jenž je za vyvolání ovulace zodpovědný během přirozeného cyklu. Odběr vajíček je načasován tak, aby nedošlo k jejich uvolnění do vejcovodů, obvykle přibližně na 35 hodin po aplikaci hCG.

Konkrétních postupů, kterými je vedena stimulace ovarií, je celá řada. Vždy záleží na konkrétní pacientce a na požadovaném výsledku. Podle zvoleného protokolu jsou voleny i příslušné podávané léky a jejich dávkování. Množství léčiv pak může být upraveno i v průběhu samotného cyklu, a to na základě výsledků kontrolních vyšetření.

Vajíčko je samozřejmě možné odebírat i z přirozeného, nestimulovaného cyklu. Nicméně v takovém případě je získáno pouze jedno vajíčko. Přesto samozřejmě mohou existovat případy, kdy tento postup lékař doporučí, případně je tato možnost řešením pro ženy, které si hormonální stimulaci nepřejí.

Nežádoucí účinky ovariální stimulace

Stejně jako při každé jiné medikaci i v případě stimulace vaječníků je možné, že se u pacientky projeví některé z nežádoucích účinků použitých léků. Nejčastěji se jedná o bolesti hlavy, únavu, nevolnost či bolesti břicha. Závažnější komplikací je možnost výskytu hyperstimulačního syndromu. Jde o stav, při kterém došlo k nadměrnému vývoji stimulovaných folikulů a ke vzniku cyst. V takovém případě žena pociťuje bolest v podbřišku, která může být provázena i nevolnostmi či potížemi s dechem a lékař může stanovit zvětšení vaječníků či přítomnost tekutiny v břišní dutině. V minulosti se lékaři setkávali i se závažnějšími komplikacemi provázenými například i poruchami srážlivosti krve. Nicméně díky zdokonalování léčiv, optimalizaci léčebných protokolů a pečlivým kontrolám v průběhu celého léčebného cyklu jsou v současnosti podobné závažné případy jen velmi vzácné.

(eub)

Zdroj:

Jak probíhá IVF – krok za krokem
Asistovaná reprodukce

Jak probíhá IVF – krok za krokem

Pár, jemuž lékař (gynekolog) doporučil využít služeb specializovaných center asistované reprodukce, nejprve podstoupí vstupní pohovor. Během něj získá lékař potřebné informace o svých nových pacientech a zároveň rozhodne o vyšetřeních, která bude potřeba doplnit. Obvykle jde o určení hladiny některých hormonů. U mužů je často doporučeno vyšetření ejakulátu (spermiogram). Na základě všech těchto informací pak lékař zvolí některou z mnoha dostupných metod asistované reprodukce, mezi kterými je asi nejznámější IVF (in vitro fertilizace).

Číst více
Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte
Ženská neplodnost / Prevence

Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte

Obezita je celosvětovým problémem, který rok od roku nabývá na důležitosti. Statistická data totiž hovoří jasně. Například v České republice se s obezitou potýká každý pátý člověk. S nadváhou pak dokonce každý druhý. Kromě spojitosti se závažnými chorobami, se kterými nepřiměřená hmotnost souvisí (kardiovaskulární onemocnění, diabetes apod.), se tato problematika promítá i do schopnosti žen otěhotnět a přivést na svět zdravého potomka. Ne nadarmo lékaři vyzývají ženy, které plánují početí, ke stabilizaci a optimalizaci tělesné hmotnosti. Pokud je žena obézní (to znamená, že její BMI – body mass index – je vyšší než 30 kg/m2), může se její snaha o početí a prožití kouzelného období těhotenství zásadním a velmi nepříjemným způsobem zkomplikovat. V následujících odstavcích zmíníme několik oblastí, které s nadměrnou tělesnou hmotností, početím a těhotenstvím souvisí. Ovšem nevynecháme ani problematiku podváhy u žen plánujících rodinu.

Číst více