#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Miminko nemusí vždy vzniknout přímo ve zkumavce
Miminko nemusí vždy vzniknout přímo ve zkumavce
calendar 22. 6. 2010

Miminko nemusí vždy vzniknout přímo ve zkumavce

Pokud někteří rodiče prozradí, že jim s početím miminka pomohly metody asistované reprodukce, mnozí si řeknou: „Aha, miminko "ze zkumavky".“ Netuší však, jak daleko od pravdy mohou být. <br>

Pokud někteří rodiče prozradí, že jim s početím miminka pomohly metody asistované reprodukce, mnozí si řeknou: "Aha, miminko »ze zkumavky«." Netuší však, jak daleko od pravdy mohou být. K oplození vajíčka totiž nemusí vždycky dojít až ve zkumavce. Například při intrauterinní inseminaci nejsou zkumavky vůbec potřeba.

Jedna z prvních "zastávek" při léčbě neplodnosti

Celý proces tzv. intrauterinní inseminace (IUI) začíná v momentě, kdy oba partneři přijdou do příslušného centra asistované reprodukce. Pak už dostávají události rychlý spád. Získané sperma partnera putuje do laboratoře, kde se pročistí a zkoncentruje, aby mohlo být během několika hodin použito. Následně se spermie pomocí tenkého katétru dopraví přímo do dělohy. Nyní už záleží jen na samotných spermiích a nezbývá než doufat, že cestou narazí na vajíčko, které se tou dobou „toulá“ někde ve vejcovodech, a dojde k oplození.

Plusy a minusy IUI

Nevýhodou této metody je to, že bohužel není vhodná pro každého. Její předností je naopak to, že skoro vůbec nebolí a hlavně není nutný žádný odběr vajíček ani anestezie. Její princip je v podstatě velmi jednoduchý a provedení, v porovnání s jinými metodami, také není složité. Vše, co je potřeba, je právě probíhající ovulace a čerstvé sperma partnera. Pokud se tedy nevyužívá sperma od dárce, které je zmražené a uskladněné po dobu šesti měsíců.

IUI je možné využít, pokud se u ženy nenajdou nějaké zjevné příčiny neplodnosti, je přítomna normální ovulace, jsou průchodné vejcovody a je normální tvar děložní dutiny. Spermie partnera by zase měly být alespoň přiměřeného množství, tvaru a pohyblivosti. Prostě aby zvládly doplavat až k vajíčku a oplodnit ho, protože jediné, s čím jim IUI pomůže, je to, že jim k vajíčku usnadní cestu.

(jas)

Zdroj: www.crmzlin.cz

Možnosti prevence neplodnosti při onkologické léčbě

Možnosti prevence neplodnosti při onkologické léčbě

Reakce na diagnózu onkologického onemocnění jsou různé. Strach, stres, nejistota, zmatek, smutek. Málokdo má v takové chvíli sílu plánovat, co nastane, až svou nemoc šťastně překoná. Nicméně i to je velmi důležité, zvláště v případě, kdy mají léčbu podstoupit mladí lidé, kteří mají založení rodiny teprve před sebou. Poruchy plodnosti jsou totiž jedním z nejčastějších dlouhodobých nežádoucích účinků onkologické léčby.

Číst více
Na co myslet ještě dříve, než je mateřství na pořadu dne

Na co myslet ještě dříve, než je mateřství na pořadu dne

Moderní doba, která nám všemožnými způsoby ulehčuje život, přináší do našeho světa i mnohé nástrahy, z nichž některé narušují přirozený koloběh věcí. Jedním z těchto projevů může být skutečnost, že čím dál více párů není schopno počít potomka přirozenou cestou a musí vyhledat pomoc lékařů.

Číst více
Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více