#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Jsem vděčná, že mám ve 37 letech zdravou dcerku
Jsem vděčná, že mám ve 37 letech zdravou dcerku
calendar 5. 11. 2021

Jsem vděčná, že mám ve 37 letech zdravou dcerku

Jana s manželem nepatřili mezi páry, které by se obávaly komplikací spojených s otěhotněním. Po třech letech vztahu ale Jana zjistila, že má problémy s ovulací. Za další dva roky, když jí bylo 35 let, se rozhodla podstoupit první testy, které měly odhalit, proč se početí vytouženého miminka zatím nezdařilo.

Po půl roce se pár dozvěděl, co je důvodem neplodnosti

Zhruba po šesti měsících návštěv centra specializovaného na léčbu neplodnosti a sérii testů se pár dozvěděl, proč byly dosavadní pokusy o otěhotnění neúspěšné. Důvodem byly neprůchodné vejcovody, jedna z nejčastějších příčin ženské neplodnosti. Jana byla zaskočena nepříliš šetrným způsobem sdělení diagnózy. A protože manželům už od počátku neseděl neosobní přístup lékařů v tomto centru reprodukční medicíny, rozhodli se změnit zdravotnické zařízení a na doporučení přátel začali na konci léta 2018 docházet do gynekologického a IVF centra Gynem. „Upřímně, žádná klinika IVF nemůže vytvořit stoprocentně příjemné prostředí. Člověk je tam z nepříjemného důvodu, absolvuje řadu vyšetření, smiřuje se s diagnózou, pocítí bezmoc i naději. Ale v Gynemu tomu dávají lidskou tvář,“ hodnotí po svých zkušenostech Jana.  

Nejnáročnější byla operace vejcovodu

Janu v novém zařízení převzal do své péče MUDr. Luboš Vlček. Kompletní vyšetření ukázala na kolekci tekutin v oblasti vejcovodu, které brání jeho průchodnosti. Současně vzniklo podezření na tzv. sactosalpinx (uzávěr té části vejcovodu, která ústí do dutiny břišní). Jana podstoupila operaci, při níž byl postižený vejcovod odstraněn, aby nekomplikoval další průběh léčby. Pacientka přiznává, že operace pro ni byla psychicky nejnáročnějším momentem celé léčby. Ale pomohlo jí, že mohla se svým ošetřujícím lékařem ještě před zákrokem v klidu probrat všechny detaily a dostala odpovědi na své otázky. Zákrok proběhl podle plánu a Jana ho snášela nad očekávání dobře. I proto následovala jen krátká rekonvalescence a po ní bylo možné přikročit k umělému oplodnění.

Radost, když se vám v 37 letech narodí dcera

Na začátku ledna roku 2019 už nic nebránilo začít s IVF (in vitro fertilizací – mimotělním oplodněním). To započalo první injekcí down regulace, umožňující utlumit vlastní hormonální systém pacientky a standardizovat léčbu pomocí stimulačních preparátů. Všechny hormony, které následně působí na vaječníky, jsou uměle dodávané. Jana hormonální léčbu zvládala velice dobře, v podstatě ji vůbec nevnímala. V únoru proběhl odběr vajíček, ze čtyř byla tři oplodněna a poté jedno embryo prošlo pětidenní kultivací. Z něj se nakonec narodila vytoužená dcerka Meda. Jana tak podstoupila jen jedno úspěšné umělé oplodnění. „Je to obrovská radost. Uvědomujeme si, že 37 let je pro otěhotnění hraniční věk. Jsme vděční, že se to v našem případě podařilo. Brali jsme to jako samozřejmé vyvrcholení procesu. Až později, s odstupem času, jsme plně pochopili, jaké štěstí jsme měli,“ říká Jana. Dcerka Meda se manželům narodila přesně v termínu, v říjnu 2019. Rodičům dělá radost, je zdravá a šikovná.                        

Jedna z nejčastějších příčin neplodnosti

Právě neprůchodnost vejcovodů, respektive otázka, jak obejít nefunkční vejcovod a spojit vajíčko a spermii, byla primárním důvodem pro tvorbu metodiky v asistované reprodukci. Tato diagnóza patří mezi vůbec nejčastější důvody, proč ženy nemohou otěhotnět. Jana si původně přála vejcovod zachovat, operace se jí zdála příliš invazivní. Ale po diskuzi se svým lékařem s důvěrou prošla navrhovaným zákrokem. „Bohužel, konzervativní metody v léčbě neprůchodnosti vejcovodů neexistují. Žádné tabletky nám v tomto případě nepomohou. Pokud je vejcovod poškozený a rozšířený nějakou chronicky se tvořící tekutinou na podkladě infekce, tak naopak celkové výsledky v léčbě neplodnosti mohou být horší, pokud poškozený vejcovod ponecháme,“ vysvětluje MUDr. Vlček jeden z podstatných momentů Janiny léčby. Ošetřující lékař zároveň dodává, že v případě Jany k úspěchu přispěla i dobrá připravenost a spolupráce pacientky a částečně také štěstí. „Úspěšnost léčby v asistované reprodukci primárně záleží na věku pacientky. Samozřejmě, nejperspektivnější věková kategorie je pod 30 let, dále v rozmezí 30 až 35 let. Po 35. roce úspěšnost léčby začíná postupně klesat až do téměř nulových hodnot ve 42 letech pacientek,“ dodává MUDr. Luboš Vlček.

(nik)      

Zdroje:

Jak probíhá IVF – krok za krokem
Asistovaná reprodukce

Jak probíhá IVF – krok za krokem

Pár, jemuž lékař (gynekolog) doporučil využít služeb specializovaných center asistované reprodukce, nejprve podstoupí vstupní pohovor. Během něj získá lékař potřebné informace o svých nových pacientech a zároveň rozhodne o vyšetřeních, která bude potřeba doplnit. Obvykle jde o určení hladiny některých hormonů. U mužů je často doporučeno vyšetření ejakulátu (spermiogram). Na základě všech těchto informací pak lékař zvolí některou z mnoha dostupných metod asistované reprodukce, mezi kterými je asi nejznámější IVF (in vitro fertilizace).

Číst více
Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte
Ženská neplodnost / Prevence

Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte

Obezita je celosvětovým problémem, který rok od roku nabývá na důležitosti. Statistická data totiž hovoří jasně. Například v České republice se s obezitou potýká každý pátý člověk. S nadváhou pak dokonce každý druhý. Kromě spojitosti se závažnými chorobami, se kterými nepřiměřená hmotnost souvisí (kardiovaskulární onemocnění, diabetes apod.), se tato problematika promítá i do schopnosti žen otěhotnět a přivést na svět zdravého potomka. Ne nadarmo lékaři vyzývají ženy, které plánují početí, ke stabilizaci a optimalizaci tělesné hmotnosti. Pokud je žena obézní (to znamená, že její BMI – body mass index – je vyšší než 30 kg/m2), může se její snaha o početí a prožití kouzelného období těhotenství zásadním a velmi nepříjemným způsobem zkomplikovat. V následujících odstavcích zmíníme několik oblastí, které s nadměrnou tělesnou hmotností, početím a těhotenstvím souvisí. Ovšem nevynecháme ani problematiku podváhy u žen plánujících rodinu.

Číst více