#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Sourozenci ze zkumavky: umělé oplodnění lze opakovat po zamrazení embryí nebo klasickou cestou
Sourozenci ze zkumavky: umělé oplodnění lze opakovat po zamrazení embryí nebo klasickou cestou
calendar 6. 10. 2008

Sourozenci ze zkumavky: umělé oplodnění lze opakovat po zamrazení embryí nebo klasickou cestou

Opakovat výkony asistované reprodukce je možné i po předchozím těhotenství po umělém oplodnění (IVF).

Opakovat výkony asistované reprodukce je možné i po předchozím těhotenství po umělém oplodnění (IVF). Kromě klasických cyklů IVF je možné také naplánovat početí dalšího potomka při prvním těhotenství po IVF a využít metodu zamrazení embryí.

Pokud se pár po prvním IVF rozhodl pro zamrazování, tedy takzvanou kryokonzervaci embryí, může tato embrya využít v dalším pokusu o těhotenství. Ačkoliv je metoda k zárodkům velmi šetrná, někdy se může stát, že po rozmrazení nejsou embrya dostatečně kvalitní. Pacientka pak musí podstoupit další cyklus IVF v klasickém schématu.

Některé postupy pacientky již znají

Nejprve žena absolvuje některá vyšetření. Hodnotí se především celkový zdravotní stav a způsobilost k dalšímu těhotenství. Následuje stimulace vaječníků, kdy se ženě podávají hormonální přípravky pro podporu růstu vajíček. Při ultrazvukové kontrole se za několik dní hodnotí odezva vaječníků a po deseti dnech se odebírají zralá vajíčka. Po oplození se embrya přenášejí do dělohy a za tři týdny se provádí těhotenský test.

Strach a očekávání

Pro řadu pacientek bývá velkým problémem jejich předchozí zkušenost s léčbou. Některé ženy se úspěšného těhotenství dočkají až po několika cyklech IVF, a proto se obávají, že toto čekání je bude provázet i v další léčbě. Ve skutečnosti nelze nikdy dopředu říci, jak těhotenství dopadne. Každá pacientka tedy musí počítat s určitou dávkou trpělivosti i při opakovaném IVF.

Když jsou vyčerpány tři hrazené cykly

Pokud se partneři rozhodnou pro další IVF, je nutné počítat také s možnou finanční úhradou. Každá pacientka má z prostředků zdravotního pojištění nárok na tři cykly mimotělního oplození s transferem embryí. Pojišťovna hradí základní výkony spojené se ziskem a oplozením oocytů a přenos embryí. Každý další cyklus si rodiče platí sami.

Díky možnosti opakovat IVF se řadě partnerů splní sen o velké rodině. Touha po dalším dítěti je obrovskou motivací, která pomáhá překonávat některé nesnáze a případné neúspěchy.

(nes)

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více
Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Neplodnost se v současné době stává celosvětovým problémem, se kterým se potýká přibližně 15–20 % párů v reprodukčním období. Se vzrůstajícím věkem páru se riziko ještě zvyšuje. Na vině je v mnoha případech nezdravý životní styl charakterizovaný patologickými pohybovými stereotypy a provázený stresem, který se ještě prohlubuje ve chvíli, kdy pár zjistí komplikace při početí potomka. Pro odstranění řady obtíží (tzv. funkční sterility) může být využito fyzioterapie (pohybové terapie). Hlavním cílem tohoto oboru je diagnostika a léčba poruch pohybového aparátu a zároveň prevence jejich vzniku.

Číst více