#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Předčasný porod se po umělém oplodnění je častější
Předčasný porod se po umělém oplodnění je častější
calendar 19. 8. 2008

Předčasný porod se po umělém oplodnění je častější

Předčasný porod a nízká porodní váha se po umělém oplodnění ve srovnání se spontánním těhotenstvím vyskytují častěji. Důvodů, proč v tomto případě k předčasnému porodu dochází, je hned několik.

Předčasný porod a nízká porodní váha se po umělém oplodnění ve srovnání se spontánním těhotenstvím vyskytují častěji. Důvodů, proč v tomto případě k předčasnému porodu dochází, je hned několik. A vzájemně spolu souvisejí.

Porod před ukončeným 37. týdnem těhotenství je označován jako předčasný porod. Ženy, které otěhotní v rámci programu umělého oplodnění (IVF), mají vyšší riziko předčasného porodu. To se ještě zvyšuje při vícečetném těhotenství. Pacientky, u kterých hrozí předčasný porod, jsou častěji sledovány lékařem a odeslány do poradny pro riziková těhotenství nebo do specializovaných perinatologických center, tedy pracovišť zabývajících se problematikou zdravého vývoje dítěte těsně po porodu.

Dvakrát vyšší riziko předčasného porodu

Pro stanovení rizik předčasného porodu po umělém oplodnění provedli lékaři v irském Dublinu klinickou studii. Riziko předčasného porodu bylo u žen po IVF přibližně dvakrát vyšší oproti skupině žen, které otěhotněly spontánně. Z celkového počtu rodiček po IVF porodilo předčasně 8,7 % žen, ve skupině žen po přirozeném těhotenství to bylo 4.3 % žen.

K předčasnému porodu dochází i u jednoho plodu

Příčiny, které vedou k předčasnému porodu u žen po IVF, zůstávají stále nejasné. U žen s vícečetným těhotenstvím, které je po IVF velmi obvyklé, je riziko předčasného porodu obecně vyšší. Některé zdroje uvádějí, že příčinou předčasných porodů by mohl být samotný výkon. Tuto teorii podporuje pozorování, že i u žen s jednočetným těhotenstvím po IVF byl zaznamenán častější výskyt předčasného porodu.

Na vině je neplodnost, věk i nemoci

Další možnou příčinou, která vede k předčasnému porodu po umělém oplodnění, je přímo neplodnost. Zdá se, že neplodné ženy mají sklony k předčasnému porodu a porodu dítěte o nízké porodní hmotnosti. Ostatními rizikovými faktory jsou vyšší věk nebo některá chronická onemocnění (vysoký krevní tlak, cukrovka).

U žen po umělém oplodnění nelze jednoznačně určit, která z nich je ve zvýšeném riziku předčasného porodu. Po IVF je těhotenství vedeno jako rizikové, aby bylo možné snižovat hrozící komplikace na minimum. Pravidelné sledování matky i plodu je základem péče o ženy v rámci programu IVF.

(nes)

Zdroj: Allen C, Bowdin S. Pregnancy and perinatal outcome after assisted reproduction: a comparative study. Irish Journal of Medical Science 2008;June 03.

Jak probíhá IVF – krok za krokem
Asistovaná reprodukce

Jak probíhá IVF – krok za krokem

Pár, jemuž lékař (gynekolog) doporučil využít služeb specializovaných center asistované reprodukce, nejprve podstoupí vstupní pohovor. Během něj získá lékař potřebné informace o svých nových pacientech a zároveň rozhodne o vyšetřeních, která bude potřeba doplnit. Obvykle jde o určení hladiny některých hormonů. U mužů je často doporučeno vyšetření ejakulátu (spermiogram). Na základě všech těchto informací pak lékař zvolí některou z mnoha dostupných metod asistované reprodukce, mezi kterými je asi nejznámější IVF (in vitro fertilizace).

Číst více
Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte
Ženská neplodnost / Prevence

Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte

Obezita je celosvětovým problémem, který rok od roku nabývá na důležitosti. Statistická data totiž hovoří jasně. Například v České republice se s obezitou potýká každý pátý člověk. S nadváhou pak dokonce každý druhý. Kromě spojitosti se závažnými chorobami, se kterými nepřiměřená hmotnost souvisí (kardiovaskulární onemocnění, diabetes apod.), se tato problematika promítá i do schopnosti žen otěhotnět a přivést na svět zdravého potomka. Ne nadarmo lékaři vyzývají ženy, které plánují početí, ke stabilizaci a optimalizaci tělesné hmotnosti. Pokud je žena obézní (to znamená, že její BMI – body mass index – je vyšší než 30 kg/m2), může se její snaha o početí a prožití kouzelného období těhotenství zásadním a velmi nepříjemným způsobem zkomplikovat. V následujících odstavcích zmíníme několik oblastí, které s nadměrnou tělesnou hmotností, početím a těhotenstvím souvisí. Ovšem nevynecháme ani problematiku podváhy u žen plánujících rodinu.

Číst více