#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Pravděpodobnost dvojčat je po umělém oplodnění vyšší
Pravděpodobnost dvojčat je po umělém oplodnění vyšší
calendar 30. 9. 2008

Pravděpodobnost dvojčat je po umělém oplodnění vyšší

Potkat na ulici maminku s dvojčaty dnes není žádnou raritou. Příčinou současného nárůstu výskytu dvojčat je rozšíření metod asistované reprodukce. Kvůli tomu, aby se zvýšila šance na těhotenství po IVF, přenášejí lékaři do dělohy ženy více embryí.

Potkat na ulici maminku s dvojčaty dnes není žádnou raritou. Příčinou současného nárůstu výskytu dvojčat je rozšíření metod asistované reprodukce. Kvůli tomu, aby se zvýšila šance na těhotenství po IVF, přenášejí lékaři do dělohy ženy více embryí. Daní za úspěch IVF však může být vícečetné těhotenství.

V případě, že se při umělém oplození IVF přenáší do dělohy více embryí, je také vyšší šance na vícečetné těhotenství. Není však pravdou, že se při každém IVF s přenosem dvou embryí narodí dvojčata. Protože se v děloze uhnízdí jen ta nejkvalitnější embrya, je pravděpodobnost narození dvojčat po IVF přibližně 20%.

Více folikulů s vajíčky

Důvodem pro vyšší četnost vícečetných těhotenství při IVF jsou také léky, které se používají při léčbě neplodnosti. Přípravky, které se používají k vyvolání ovulace, mohou ve vaječnících způsobit dozrávání více folikulů. Během ovulace se pak uvolní větší množství vajíček z folikulu, a to může zvýšit pravděpodobnost vícečetného těhotenství.

Optimální doporučení pro přenos embrya

Počet přenášených embryí závisí na věku ženy, na dosavadním průběhu léčby a také na kvalitě zárodků. U žen do 35 let v prvním a druhém cyklu se obvykle nepřenáší více než dvě embrya. Pouze pokud nedojde ani po druhém cyklu k otěhotnění, přenášejí se někdy i tři embrya. Nadpočetná embrya se mohou zamrazit a využít v dalším cyklu.

Jaké jsou výhledy do budoucnosti

Bylo také zjištěno, že u některých pacientek nevede nižší počet přenášených embryí k poklesu úspěšnosti IVF. To opravňuje lékaře omezovat množství embryí, a přesto zachovat relativně dobré výsledky IVF. Trendem se proto dnes stává přenos jediného embrya (SET-single embryo transfer).

Protože vícečetná těhotenství představují opravdu vážnou zdravotní a porodnickou komplikaci, může lékař se souhlasem pacientky provést cílenou redukci embryí. Při ní se jedno oplozené vajíčko odstraní a zbývající se ponechá růst.

(nes)

Zdroj: Obstetrics and Gynecology 2007 Oct;110(4): 885–891.

Jak probíhá IVF – krok za krokem
Asistovaná reprodukce

Jak probíhá IVF – krok za krokem

Pár, jemuž lékař (gynekolog) doporučil využít služeb specializovaných center asistované reprodukce, nejprve podstoupí vstupní pohovor. Během něj získá lékař potřebné informace o svých nových pacientech a zároveň rozhodne o vyšetřeních, která bude potřeba doplnit. Obvykle jde o určení hladiny některých hormonů. U mužů je často doporučeno vyšetření ejakulátu (spermiogram). Na základě všech těchto informací pak lékař zvolí některou z mnoha dostupných metod asistované reprodukce, mezi kterými je asi nejznámější IVF (in vitro fertilizace).

Číst více
Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte
Ženská neplodnost / Prevence

Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte

Obezita je celosvětovým problémem, který rok od roku nabývá na důležitosti. Statistická data totiž hovoří jasně. Například v České republice se s obezitou potýká každý pátý člověk. S nadváhou pak dokonce každý druhý. Kromě spojitosti se závažnými chorobami, se kterými nepřiměřená hmotnost souvisí (kardiovaskulární onemocnění, diabetes apod.), se tato problematika promítá i do schopnosti žen otěhotnět a přivést na svět zdravého potomka. Ne nadarmo lékaři vyzývají ženy, které plánují početí, ke stabilizaci a optimalizaci tělesné hmotnosti. Pokud je žena obézní (to znamená, že její BMI – body mass index – je vyšší než 30 kg/m2), může se její snaha o početí a prožití kouzelného období těhotenství zásadním a velmi nepříjemným způsobem zkomplikovat. V následujících odstavcích zmíníme několik oblastí, které s nadměrnou tělesnou hmotností, početím a těhotenstvím souvisí. Ovšem nevynecháme ani problematiku podváhy u žen plánujících rodinu.

Číst více