#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Muži nad 45 let riskují početí dítěte s duševní poruchou
Muži nad 45 let riskují početí dítěte s duševní poruchou
calendar 19. 5. 2014

Muži nad 45 let riskují početí dítěte s duševní poruchou

Mladí otcové mají větší šanci na duševně zdravé dítě. Tvrdí to závěry nové švédské studie zaměřené na souvislost věku otce a psychického zdraví jeho potomků.

Mladí otcové mají větší šanci na duševně zdravé dítě. Tvrdí to závěry nové švédské studie zaměřené na souvislost věku otce a psychického zdraví jeho potomků.

Pro úspěšné početí i donošení miminka je velmi důležitý věk budoucí matky. Ale ani otcové nezůstávají v tomto směru bez odpovědnosti. U dětí starších pánů se objevuje vyšší riziko mnohých psychických onemocnění. Ve Švédsku byly v tomto směru sledovány miliony dětí v průběhu téměř třiceti let. Ukázalo se, že ty narozené mužům starším 45 let měly vyšší riziko rozvoje následujících onemocnění:

  • autismu,
  • bipolární poruchy,
  • poruchy pozornosti s hyperaktivitou,
  • schizofrenie.

A co sourozenci?

Cílem výzkumu bylo také eliminovat co možná nejvíce vnějších faktorů. Proto odborníci provedli také porovnání sourozenců. Děti narozené staršímu otci měly:

  • až 3,5× vyšší riziko autismu,
  • 25× větší možnost vzniku bipolární poruchy,
  • 13× vyšší riziko poruchy pozornosti s hyperaktivitou.

Toto porovnávání je některými jinými vědci nejspíše oprávněně kritizováno, jelikož v případě sourozenců je předpoklad, že stárne-li otec, bude stárnout i matka – proto nejsou výsledky o vlivu mužského věku úplně směrodatné.

Nebezpečí je víc

Studie také ukázala u potomků starších otců zvýšené i nebezpečí rozvoje závislosti, vyšší četnost sebevražd a akademického selhání. 

  • Tyto děti se dvakrát častěji pokusily o sebevraždu.
  • Objevilo se u nich dvakrát vyšší riziko rozvoje závislosti.
  • 1,7× častěji byli vyloučeni ze školy.

Některé výzkumy navíc ukazují, že mužský věk může mít vliv i na potraty.

Příliš "staré" spermie

Nutno podotknout, že ve studii také nebylo zohledněno využívání moderních metod asistované reprodukce jakožto další možný vnější faktor. Naopak výsledky zvýšeného rizika rozvoje autismu a schizofrenie potvrzuje i islandský výzkum. V něm vědci identifikovali věk otce jako jediný závažnější rizikový faktor pro předání chybných genů. To může být i poměrně logicky vysvětlitelné, jelikož spermie starších pánů jsou méně kvalitní a je mnohem vyšší riziko, že v nich vzniknou drobné chybky.

Přes veškeré tyto informace je nutné zdůraznit, že i tak zůstávají rizika vzniku výše jmenovaných onemocnění nízká. Přesto není od věci znát před plánováním rodiny všechna možná rizika.

(boba)

Zdroje:
www.reuters.com
www.mayoclinic.org

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více
Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Neplodnost se v současné době stává celosvětovým problémem, se kterým se potýká přibližně 15–20 % párů v reprodukčním období. Se vzrůstajícím věkem páru se riziko ještě zvyšuje. Na vině je v mnoha případech nezdravý životní styl charakterizovaný patologickými pohybovými stereotypy a provázený stresem, který se ještě prohlubuje ve chvíli, kdy pár zjistí komplikace při početí potomka. Pro odstranění řady obtíží (tzv. funkční sterility) může být využito fyzioterapie (pohybové terapie). Hlavním cílem tohoto oboru je diagnostika a léčba poruch pohybového aparátu a zároveň prevence jejich vzniku.

Číst více