#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash I ženy po umělém oplodnění si dovolenou v zahraničí užijí
I ženy po umělém oplodnění si dovolenou v zahraničí užijí
calendar 19. 7. 2008

I ženy po umělém oplodnění si dovolenou v zahraničí užijí

Cestování a dovolená v cizině jsou oblíbenými aktivitami letních měsíců. Mnohé ženy se nechtějí příjemného odpočinku vzdát ani v těhotenství. Dokonce i po absolvování IVF není nutné ženám cestování zakazovat.

Cestování a dovolená v cizině jsou oblíbenými aktivitami letních měsíců. Mnohé ženy se nechtějí příjemného odpočinku vzdát ani v těhotenství. Dokonce i po absolvování IVF není nutné ženám cestování zakazovat. Je však třeba upozornit pacientky na některá rizika a poskytnout několik užitečných rad.

Pokud se žena rozhodne cestovat, neměla by být při cestě vystavena zvláštní tělesné zátěži. Jestliže těhotenství probíhá normálně, pak cesta na kratší vzdálenost nevyvolává potíže a není z lékařského hlediska nebezpečná. Při dlouhém cestování však žena musí počítat s určitými riziky.

Pozor na dlouhé lety

Při delší cestě letadlem se doporučuje nesedět dlouho v jedné poloze. Pro povzbuzení krevního oběhu a prevenci vzniku žilní trombózy by se měly ženy každou půlhodinu projít a protáhnout nohy a kotníky. Během letu je třeba častěji a pravidelně pít.

Nebezpečné jsou infekce

Těhotné ženy by měly zvážit cestu do míst, která mohou být nebezpečná. Jde především o oblasti s výskytem život ohrožujících infekcí. U těhotných žen nelze provádět očkování pomocí živých vakcín, proto je třeba vyvarovat se oblastí, kde se tato očkování vyžadují. Rizikové mohou být také pobyty ve vysokých nadmořských výškách.

Při prvních příznacích k lékaři

Pro těhotnou ženu je důležité, aby vždy počítala s dostupností lékařské péče. Může se stát, že se u ní nečekaně objeví potíže, s kterými je nutné vyhledat lékaře.

Ženy by měly věnovat pozornost následujícím příznakům:

  • teplota vyšší než 38° C
  • bolesti v oblasti pánve
  • těžké krvácení z pochvy
  • krev v moči

Před cestou zkontrolujte pojištění

Před odjezdem na dovolenou je nutné zkontrolovat, zda se platnost cestovního zdravotního pojištění vztahuje na případné komplikace v těhotenství. Při výběru cílové destinace je vhodné ověřit kvalitu lékařské péče v místě pobytu. Kromě toho je nezbytné zajistit dostupnost zdravotně nezávadných potravin a nápojů, včetně balené vody.

(nes)

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více
Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Neplodnost se v současné době stává celosvětovým problémem, se kterým se potýká přibližně 15–20 % párů v reprodukčním období. Se vzrůstajícím věkem páru se riziko ještě zvyšuje. Na vině je v mnoha případech nezdravý životní styl charakterizovaný patologickými pohybovými stereotypy a provázený stresem, který se ještě prohlubuje ve chvíli, kdy pár zjistí komplikace při početí potomka. Pro odstranění řady obtíží (tzv. funkční sterility) může být využito fyzioterapie (pohybové terapie). Hlavním cílem tohoto oboru je diagnostika a léčba poruch pohybového aparátu a zároveň prevence jejich vzniku.

Číst více