#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Poradna

Domů dash Poradna dash Zamlklé těhotenství

Poradna

Zamlklé těhotenství

Dobrý den. Mám dvě děti z předchozího vztahu. Nyní se s manželek pokoušíme o vlastní dítě. Nemám problém otěhotnět. Poprvé jsem otěhotněla v červnu. Bohužel na konci července se plod přestal vyvíjet. Šla jsem na revizi, pri které lékař objevil polovinu tělíska, které jsem si nechávala odstranit (nikdo moc dobře nechápe, jak k tomu došlo a jak je možné, že to lékař při extrakci nepoznal, že ho část chybí). Přisuzovali tomu to zamlklé těhotenství. Lékařka v nemocnici mi doporučila počkat jeden MS a pak se opět pokusit. V listopadu jsem našla na testu dvě čárky a doktor mi na UTZ potvrdil těhotenství, dokonce dvojčata. Bohužel došlo k syndromu mizejícího dvojčete, cca v 8. Týdnu, nicméně dle doktora se druhý plod vyvíjel na jedničku s hvězdičkou. Měl 9,5 mm. Pon týdnu jsem přišla na kontrolní UTZ. Plod měl 16,5 mm, ale bohužel zmizela srdeční činnost. Byla jsem v té době mírně nachlazena (rýma, trochu škrábání v krku, bez teplot). Můj lékař tvrdí, že to není samo sebou, že u mě opakovaně dochází k zamlklému těhotenství. Já se ptám, zda šlo o hloupou a nešťastnou shodu náhod a nebo opravdu máme s manželem nějaký problém? Hrozně si miminko přejeme, ale pokud by se toto mělo opakovat, už to psychicky nezvládneme. Byli jsme odesláni do Plzně na kliniku reprodukční imunologie. Jedeme tam v lednu. Chci se zeptat, zda máme šanci mít spolu zdravé dítě. Zda je opakovane ZT opravdu taková vzácnost? Já si úplně nemyslím a říkám si, že šlo o špatnou shodu náhod. Vím, že první trimestr je vždy riziko. Ale dá se tomu prosím nějak pomoci, předejít? Neexistuje nějaká podpůrná léčba? Mohlo to být způsobené tím nachlazením? Případně co by mohlo být příčinou ze se to děje. Mám leidenskou mutaci ale na hematologii jsem byla hlídána a měla jsem všechna krevní vyšetření v pořádku. Může být příčinou můj věk? Je mi 39 let.... Děkuji za odpověď. Budu vděčná za jakoukoliv informaci neboť v současné době jsem opravdu strašně zoufala a nešťastná ze manželovi nedokážu donosit dítě.
Pregnant

Odpověď lékaře:

Dobrý den. Vzhledem k tomu, že je Vám 39 let, je velmi pravděpodobné, že kvalita vajíček již není nejlepší, a proto ani vzniklá embrya nemusí být geneticky zdravá a tudíž může docházet k potratům. Na druhou stranu, dvě těhotenské ztráty jsou celkem časté. Upřímně si nemyslím, že problém bude v reprodukční imunologii. Bylo by vhodné vyšetření IVF specialistou, možná doplnit diagnostickou hysteroskopii, protože onen odlomený kus tělíska mohl v dutině děložní způsobit určitá poškození. Přeji hodně štěstí!

Centra pomoci

Hledáte pomoc? Navštivte některé ze specializovaných center v ČR!

Mapa center pomoci
Centra pomoci
testemonial

Slovníček pojmů

Problematika léčby neplodnosti a asistované reprodukce je bohatá na odbornou terminologii. V následujícím slovníčku naleznete základní pojmy, se kterými se můžete při zjišťování možností její léčby setkat.

Nakouknout do slovníku