#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Poradna

Domů dash Poradna dash Zácpa v těhotenství

Poradna

Zácpa v těhotenství

17. 3. 2022
Dobrý den,
Jsem v 8 týdnu těhotenství. Těhotenství celkem snáším dobře, plod se vyvíjí tak jak má. Mým velkým problémem je, že jsem začala trpět urputnou zácpou. Zácpou jsem občas trpěla i před těhotenstvím, ale díky pravidelnému běhání, každodenního ranního jedení jednoho pomeranče v letních měsících a v zimních měsících ranního snědení pomeranče a večerního snědení kostičky Fruktolaxu (4-5x týdně), které mi byly doporučeny jako přírodní a nenávykové nedocházelo k zácpě a necítila jsem se tak nafouklá a plná. V průběhu dne jsem před těhotenstvím vypila cca 2,5 l neslazené vody (ovocné čaje, voda), v současnosti vypiji cca 3 l opět neslazené vody. V současnosti i v minulosti jsem pila různá acidofilní mléka, zákysy, kyšky a to jak ochucené, tak neochucené.
Vzhledem k tomu, že v současnosti běhat nemůžu (nebylo mi to gynekologem doporučeno),zůstala jsem alespoň u toho, že každé ráno jím pomeranč a večer kostičku Furktolaxu přesto mám zácpu. Když jsem svůj problém konzultovala v lékárně, tak mi doporučili přípravek Lactulosa Biomedica. Bohužel v přiloženém letáku jsem nenašla žádnou informaci, zda je to vhodné pro těhotné, tuto skutečnost jsem tedy nenašla ani u Fruktolaxu. Prosím o doporučení nějaké ho přípravku nebo cvičení, které by mi pomohlo.
Děkuji a přeji hezký den.
Pregnant

Odpověď lékaře:

U výše uvadených preprátů pokud není popsána kontraindikace k podání v průběhu gravidity, lze je v přiměřeném mn. použít.Vaše zácpa je způsobena produkcí těhotenských hormonů, keré zpomalují peristaltiku-samozřejmě pohybová aktivita v graviditě je omezená, ale pokud je vše v pořádku přiměřená pohybová aktivita se doporučuje, oblíbený přípravek nemám, samozřejmě zelenina, ovoce ,vláknina se doporučují, lze doporučit walking, plavání, těhotenské cviky a přizpůsobení stravy

Centra pomoci

Hledáte pomoc? Navštivte některé ze specializovaných center v ČR!

Mapa center pomoci
Centra pomoci
testemonial

Slovníček pojmů

Problematika léčby neplodnosti a asistované reprodukce je bohatá na odbornou terminologii. V následujícím slovníčku naleznete základní pojmy, se kterými se můžete při zjišťování možností její léčby setkat.

Nakouknout do slovníku