#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Poradna

Domů dash Poradna dash Výsledky testů

Poradna

Výsledky testů

17. 3. 2022
Dobrý den. Je mi 36 let, mám 18ti letého syna a a partnerovi o rok víc. Snaha o přirozenou koncepci trvá asi 5 let. Před 3 lety jsem byla vyšetřena na HP - FSH-8,4. LH hormon 22 den cyklu nízký. U partnera byla mírná oligoasthenospermia. Byli jsme odesláni do CAR kde partnerovi zjistili jen asthenospermii a můj HP - FSH 9,4. Bylo mi řečeno, že s takovým FSH již přirozeně neotěhotním. Po IVF, kde bylo odebráno 11 oocytů po ISCI se oplodnila tři. Dvě byla zavedena, jedno zamraženo. Na kotrole z krve zjistili, že jedno embryo se chytlo, ale neudrželo - nízké HCG 1,9. Po tomto neúspěchu jsme se obrátili na jiný CAR, kde pro změnu partnerovi zjistili oligospermii 16 mil-69% dobře pohyblivých a mě FSH 6,4 Hormony v normě, ovulace proběhla. Jsou možné takové výkyvy FSH? A ještě bych se chtěla zeptat při jakých hodnotách spermiogramu je možno přirozeně otěhotnět. Ještě dodávám genetiku - karyotyp 46XY, 9q-,21ps+,46 XX. Trombofilie negat. Děkuji moc za odpověď.
Pregnant

Odpověď lékaře:

Dobrý den. Lidské tělo je nevyzpytatelné, takže i takové výkyvy jsou možné. Předpokládám, že hormony byly měřeny vždy ve stejný den cyklu. Pokud ne, pak je kolísání hladin úplně běžné. Pravda je, že při FSH okolo 10 je šance na přirozenou koncepci nízká a při uvedeném spermiogramu ještě nižší, takže IVF s ISCI bylo jistě na místě. Jako normální počet spermií se označuje počet 20mil/ml. 60% spermií by mělo být normálně pohyblivých, přičemž 50% spermií by mělo mít charakter pohyblivosti "a" (rychlý pohyb dopředu) nebo "b" (obleněný pohyb dopředu). Podle WHO je dále třeba, aby 30% spermií mělo normální tvar. Výraz oligo znamená snížený počet spermií, výraz astheno jejich sníženou funkci a terato abnormální tvar.

Centra pomoci

Hledáte pomoc? Navštivte některé ze specializovaných center v ČR!

Mapa center pomoci
Centra pomoci
testemonial

Slovníček pojmů

Problematika léčby neplodnosti a asistované reprodukce je bohatá na odbornou terminologii. V následujícím slovníčku naleznete základní pojmy, se kterými se můžete při zjišťování možností její léčby setkat.

Nakouknout do slovníku