#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Poradna

Domů dash Poradna dash Vyšetření hladiny prolaktinu

Poradna

Vyšetření hladiny prolaktinu

17. 3. 2022
Dobrý den,ráda bych se zeptala,od ledna letošního roku plánujeme miminko,menstruaci bez antikoncepčních pilulek dostávám pravidelně za 35 dní,ale tentokrát se už skoro dva měsíce neobjevila.Navštívila jsem gynekologa,který vyloučil těhotenství a poslal mě na krev.vyšetření prolaktinu.Jak se to může stát když jsem jinak zdravá abych měla vysoký prolaktin?Budu moct mít vůbec děti?Jednou už jsem těhotná byla,ale přišla jsem o to.Tak proč to ted nejde?Děkuji za odpověd.
Pregnant

Odpověď lékaře:

Dobrý den. Snažíte se teprve od ledna, to je velmi krátká doba, člověk je tvor s relativně malou plodností. To, že nemenstruujete pravidelně ještě neznamená, že neovulujete a že nemůžete spontánně otěhotnět. Váš gynekolog patří rozhodně mezi ty aktivnější, a tak je chvályhodné, že vás odeslal na vyšetření takhle rychle. Pokud se skutečně zjistí, že máte zvýšenou hladinu prolaktinu, nepropadejte panice, neboť tento stav lze celkem úspěšně léčit. Mírně zvýšené hladiny prolaktinu bývají u osob vystavených velkému psychickému či fyzickému stresu, často ale příčinu nelze určit. Neprojevují se nijak jinak než poruchou plodnosti. Vysoce zvýšené hladiny prolaktinu mohou být příznakem benigního nádoru podvěsku mozkového - tzv. prolaktinomu. I to je poměrně úspěšně léčitelné onemocnění. Pokud budete mít prolaktin normální, stálo by asi za to vyšetřit i hladiny ostatních hormonů a provést ultrazvukové vyšetření. Postup konzultujte se svým gynekologem.

Centra pomoci

Hledáte pomoc? Navštivte některé ze specializovaných center v ČR!

Mapa center pomoci
Centra pomoci
testemonial

Slovníček pojmů

Problematika léčby neplodnosti a asistované reprodukce je bohatá na odbornou terminologii. V následujícím slovníčku naleznete základní pojmy, se kterými se můžete při zjišťování možností její léčby setkat.

Nakouknout do slovníku