#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Poradna

Domů dash Poradna dash Vliv antidepresiv na plodnost

Poradna

Vliv antidepresiv na plodnost

17. 3. 2022
Dobry den. Moje partnerka - 29 let, zatim bezdetna, brala vice nez 10 let antikoncepci, antikoncepci nedavno vysadila, avsak stale nemenstruuje. Krome toho bere antidepresiva a tvrdi, ze otehotnet nemuze, jelikoz tvrdi, ze timto ma dostatek priznaku k neplodnosti. Zda se mi to divne, tak se chci ujistit. Opravdu si myslite, ze nemuze otehotnet? Dekuji
Pregnant

Odpověď lékaře:

Dobrý den. Některá antidepresiva mohou způsobovat hyperprolaktinémii - zvýšenou hladinu prolaktinu, která narušuje menstruační cyklus a způsobuje anovulaci - vajíčko se z vaječníku neuvolňuje. Otěhotnění je pak vysoce nepravděpodobné. Po vysazení antikoncepce se také občas objevuje tzv. post-pill amenorrhea - menstruace se nemusí několik měsíců vyskytovat a návrat do normálního stavu může být opožděn, zvlášť pokud byla antikoncepce užívána dlouhodobě a před jejím nasazením nebyl cyklus pravidelný. Podvěsek mozkový byl v takovém případě léta tlumen antikoncepcí a musí se opět "naučit" fungovat cyklicky, pokud to vůbec ještě před nasazením antikonpce uměl. Doporučovala bych hormonální vyšetření a podle výsledků event. hormonální léčbu na úpravu cyklu nebo rovnou stimulaci za účelem otěhotnění, pokud se stav ovšem spontánně neupraví, což se může klidně stát, ale chce to trpělivost. Vaší přítelkyni držím palce, ať ještě nějakou dobu vydrží, než se pustí do náročné léčby neplodnosti.

Centra pomoci

Hledáte pomoc? Navštivte některé ze specializovaných center v ČR!

Mapa center pomoci
Centra pomoci
testemonial

Slovníček pojmů

Problematika léčby neplodnosti a asistované reprodukce je bohatá na odbornou terminologii. V následujícím slovníčku naleznete základní pojmy, se kterými se můžete při zjišťování možností její léčby setkat.

Nakouknout do slovníku