#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Poradna

Domů dash Poradna dash Věkové omezení plodnosti muže

Poradna

Věkové omezení plodnosti muže

17. 3. 2022
Vazena pani doktorko, rad bych se zeptal, do jakeho veku muze byt muz plodny. Je mi 70 let, moje pritelkyne (20 let) je tehotna a ja ji podeziram, ze to neni se mnou. Co si myslite vy? Dekuji za Vasi odpoved.
Pregnant

Odpověď lékaře:

Dobrý den. Plodnost mužů klesá s věkem, ale rozhodně ne stejnou měrou jako u žen. Proto mohou být někteří muži plodní až do vysokého věku. Ano, v 70 letech tedy můžete být schopný svou patrnerku oplodnit. Pokud si chcete být jistý, zda je dítě vaše, máte několik možností - nejjednodušší je počkat, až se narodí a provést genetické testy. Pokud čekat nehodláte, lze udělat amniocentézu (kolem 18. týdne těhotenství), odebrat vzorek plodové vody a otcovství určit pomocí tohoto vzorku. Vystavujete však těhotenství riziku - byť malému - potrat po amniocentéze nastává zhruba v 1%. Nejjednodušší možností je nechat si vyšetřit spermiogram - sice vám neřekne nic o otcovství, ale napoví vám, zda máte skutečně dostatek kvalitních spermií potřebných ke zplození potomka.

Centra pomoci

Hledáte pomoc? Navštivte některé ze specializovaných center v ČR!

Mapa center pomoci
Centra pomoci
testemonial

Slovníček pojmů

Problematika léčby neplodnosti a asistované reprodukce je bohatá na odbornou terminologii. V následujícím slovníčku naleznete základní pojmy, se kterými se můžete při zjišťování možností její léčby setkat.

Nakouknout do slovníku