#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Poradna

Domů dash Poradna dash Stabilizace menstruačního cyklu

Poradna

Stabilizace menstruačního cyklu

17. 3. 2022
Dobrý den, 2 roky beru hormonální antikoncepci, je mi 27 let. Před začátkem užívání jsem měla vzhledem k již dřívějším problémům s nízkou váhou (kolem 20 let) sníženou hladinu hormonů a problémy s menstruačním cyklem. Váhu přitom již mám delší dobu normální (nízkou váhu jsem měla cca 2 roky, tak do 22 let). Chtěla bych otěhotnět a nevím, zda mohu rovnou antokoncepci vysadit nebo zda vysadit a nějakou dobu používat jiné metody, pro případnou stabilizaci menstruačního cyklu. Děkuji. Hezký den
Pregnant

Odpověď lékaře:

Dobrý den. Nízká váha skutečně způsobuje poruchy menstruačního cyklu. V cyklech nedochází k ovulaci - uvolnění vajíčka - a dosažení těhotenství je v takovém případě bez léčby obtížné. Pokud se vaše váha již normalizovala, neměl by být problém, i když anovulační cykly se mohou vyskytovat i v případech, kdy má žena nadměrnou fyzickou či psychickou zátěž, dlouhodobý stres. Někdy nelze příčinu ani vypátrat. Pokud chcete otěhotnět, antikoncepci rozhodně vysaďte a žádná další opatření nepodnikejte. Sama uvidíte, zda je cyklus normální. Někdy to ovšem trvá několik měsíců, než se cyklus stabilizuje, i u zcela zdravých žen. Počítejte tedy s tím, že to může nějakou dobu trvat, něž otěhotníte. Pokud do 3 měsíců až půl roku nebudete menstruovat normálně, pak si nechte hormonální profil znovu vyšetřit. Rozhodně si zpětně nevyčítejte své období nízké váhy a raději nyní dbejte na zdravou životosprávu.

Centra pomoci

Hledáte pomoc? Navštivte některé ze specializovaných center v ČR!

Mapa center pomoci
Centra pomoci
testemonial

Slovníček pojmů

Problematika léčby neplodnosti a asistované reprodukce je bohatá na odbornou terminologii. V následujícím slovníčku naleznete základní pojmy, se kterými se můžete při zjišťování možností její léčby setkat.

Nakouknout do slovníku