#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Poradna

Domů dash Poradna dash Pozdní menstruace po vysazení antikoncepce

Poradna

Pozdní menstruace po vysazení antikoncepce

17. 3. 2022
dobry den,muzete mi prosim poradit, jak dlouhodobe vynechani menstruace muze byt normalni?Po 7-mi letem uzivani antikoncepce jsem tabletky vysadila a uz sedmy mesic menstruaci stale nemam.Jen mam skoro staly vytok a pobolivani v podbrisku.Po vysetreni doktorem mam krev i mozkovou hormonalni cinnost v poradku.Existuje nejaka prirodni medicina nabo tabletky na vyrovnani hladiny hormonu a navraceni pravidelne menstruace?Dekuji moc za odpoved
Pregnant

Odpověď lékaře:

Dobrý den. Myslím, že výtoky a pobolívání v podbřišku s nepřítomností menstruace spíše nesouvisí. I tak by ale chtělo vyšetřit jejich příčinu - vyloučit event. zánětlivé onemocnění orgánů malé pánve. Pokud jste při antikoncepci menstruovala normálně a mezitím neprodělala žádný gynekologický zákrok, pak bude příčina asi v anovulačních cyklech - ve vaječnících nedochází k uvolnění vajíčka. Zkoušel vám lékař podat injekci na vyvolání menstruace? Pokud byste po ní menstruovala, pak to potvrzuje, že estrogenů máte dostatek a že příčina je opravdu nejspíš v anovulaci. Pokud ne, pak máte nedostatek estrogenů, což ale zřejmě bylo vyloučeno hormonálními testy, o kterých píšete, že vyšly normálně. Bez znalosti přesných výsledků je pro mě obtížné celou situaci správně posoudit. Váš stav lze každopádně hormonálně léčit. Buď se zaměřením na to, abyste menstruovala, nebo na to, abyste otěhotněla, postupy se liší a je potřeba to zkonzultovat s gynekologem podle přesných výsledků vyšetření - z krve a event. i UZ. Můžu vás ale uklidnit, že vynechání menstruace po vysazení antikoncepce je celkem častá záležitost a stav se obyčejně do 6-12 měsíců upraví sám (také podle toho, zda jste dříve bez antikoncepce menstruovala normálně nebo ne). Co se týče přírodní medicíny, v tom vám bohužel poradit nemohu, nemám zkušenosti.

Centra pomoci

Hledáte pomoc? Navštivte některé ze specializovaných center v ČR!

Mapa center pomoci
Centra pomoci
testemonial

Slovníček pojmů

Problematika léčby neplodnosti a asistované reprodukce je bohatá na odbornou terminologii. V následujícím slovníčku naleznete základní pojmy, se kterými se můžete při zjišťování možností její léčby setkat.

Nakouknout do slovníku