#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Poradna

Domů dash Poradna dash Podpora morfologie spermií

Poradna

Podpora morfologie spermií

Vážený pane doktore,(popř.paní doktorko)
moc Vás prosím o zodpovězení mého dotazu. Již 10 měsíců se snažíme s manželem otěhotnět. Nedaří se a když dojde k otěhotnění, tak následuje samovolný potrat v časném stádiu těhotenství. Já jsem podle všeho v pořádku. Manžel má velmi špatnou morfologii spermií, pouze půl % spermií bez abnormalit(norma dané laboratoře jsou 3%).V nejmenovaném CAR v Brně nám bylo řečeno, že jedinou možností je pro nás IVF-ICSIS. Je to pro nás opravdu krajní řešení a tak nás zajímá-1.Máme nějakou naději na přirozené otěhotnění? 2. Můžeme nějak napomoci zlepšení morfologie spermií? 3.Může špatná morfologie souviset se samovnými potraty? 4. Přicházela by pro nás v úvahu některá jiná forma asistované reprodukce, např IUI? Velice Vám děkuji za Váš drahocenný čas.
Pregnant

Odpověď lékaře:

Zhoršený spermiogram je celosvětový problém hlavně v ekonomicky rozvinutých státech.Na kvalitě spermií záleží stejně jako na kvalitě vajíček.To , že dochází opakovaně k potratům- je samozřejmě možné že to může být způsobeno geneticky špatným základem-. což může souviset ze špatným spermiogrmem, ale těch příčin může být více.bylo by vhodné doplnit genetické a imunologické vyšetření.Pokud jste otěhotněla spontánně, IUI by tento problém nevyřešela, při ICSI spermii vybírá embryolog.Zlepšení spermiogramu lze docílit ev upravou životospávy, užíváním vit. E ev prep. zinku- ale ani poté nemusí dojít ke zlepšení

Centra pomoci

Hledáte pomoc? Navštivte některé ze specializovaných center v ČR!

Mapa center pomoci
Centra pomoci
testemonial

Slovníček pojmů

Problematika léčby neplodnosti a asistované reprodukce je bohatá na odbornou terminologii. V následujícím slovníčku naleznete základní pojmy, se kterými se můžete při zjišťování možností její léčby setkat.

Nakouknout do slovníku