#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Poradna

Domů dash Poradna dash Pilulky po nechráněném pohlavním styku

Poradna

Pilulky po nechráněném pohlavním styku

17. 3. 2022
Dobrý den, chtěla bych se zeptat koli druhů je pilulek po nechráněneém pohla. styku a jestli je nutné mít ke koupi předpis?Pokud ano, musí být nutně od gynekologa?Děkuji předem!
Pregnant

Odpověď lékaře:

Dobrý den. Po nechráněném pohlavním styku lze užít tzv. pohotovostní antikoncepci. Musí být užita co nedříve po styku, maximálně do 72 hodin (čím dříve je podána, tím větší účinnost). Na českém trhu jsou v současné době k dispozici dva preparáty - Postinor a Escapelle. Postinor sestává ze dvou tablet a Escapelle jen z jedné. Oba jsou na předpis, který vydává pouze gynekolog, a to na jakékoliv gynekologické ambulanci - mimo pracovní dobu v nemocnicích. O přesném užití vás poučí předepisující gynekolog. Jinou možností je tzv. Yuzpeho metoda - užití 100ug ethinylestradiolu a 0,5mg levonorgestrelu dvakrát za sebou po 12 hodinách. Uvedené hormony jsou součástí některých typů antikoncepce. Rozhodně bych vám ale nedoporučovala užívat jakoukoliv metodu bez konzultace lékaře.

Centra pomoci

Hledáte pomoc? Navštivte některé ze specializovaných center v ČR!

Mapa center pomoci
Centra pomoci
testemonial

Slovníček pojmů

Problematika léčby neplodnosti a asistované reprodukce je bohatá na odbornou terminologii. V následujícím slovníčku naleznete základní pojmy, se kterými se můžete při zjišťování možností její léčby setkat.

Nakouknout do slovníku