#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Poradna

Domů dash Poradna dash Odstranění vejcovodů

Poradna

Odstranění vejcovodů

17. 3. 2022
Dobrý den vážený pane doktore, ráda bych se Vás zeptala na možnosti a nejlepší postup léčby při neprůchodnosti vejcovodů. Je mi 31 let a po roce a půl snahy o otěhotnění jsem v listopadu 2007 podstoupila laparoskopii, kde mi byla zjištěna neprůchodnost vejcovodů (pravý úplně neprůchodný, levý pouze pod tlakem). Jedinou možností tedy pro mne, jak mít děti, je pomocí umělého oplodnění. V únoru jsem tedy absolvovala první transfer (IVF) dvou embryí, tento pokus bohužel nebyl úspěšný a ze stimulace zbylo pouze jedno embryo, které ale "nepřežilo" rozmražení. Prví cyklus mám tedy neúspěšně za sebou. Už před tímto prvním cyklem mi pan doktor sdělil, že pokud se otěhotnění nepodaří právě v tomto prvním cyklu, doporučoval by dále druhou laparoskopii, při které by byla znovu zjišťována průchodnost vejcovodů a při potvrzení neprůchodnosti by vejcovody odstranil (neboť prý mohou do dělohy vylučovat tekutiny, které nejsou pro vývoj embrya prospěšné). 28. května 2008 mám tedy podstoupit další laparoskopii, při které s největší pravděpodobností dojde právě k odstranění vejcovodů. Z pohledu ženy, která nemá děti a touží po nich, je pro mě tohle dost radikální a definitivní zákrok. Chci Vás tedy požádat o názor, zda je tento postup dle Vás optimální a nejlepší?? Jaká je pravděpodobnost, že tento zákrok pomůže k úspěšnému těhotenství a jaká je vůbec celková pravděpodobnost dosažení chtěného cíle v mém případě?? Předem Vám velice moc děkuji za Vaši odpověď a budu Vám vděčná, pokud se Váš názor dozvím právě do termínu "toho" zákroku. S pozdravem .
(doplňující informace: menstruace pravidelná 25-26dní, spermiogram manžela v normě, při první stimulaci asi 6foliklů z toho 4 vajíčka, měsíc po neúspěšném IVF cysta na vaječníku, po další menstruaci již bez cysty, všechny ostatní nálezy při ultrazvuku atd. prozatím v normě)
Pregnant

Odpověď lékaře:

Odstranění vejcovodů je samozřejmě těžko přijatelnou metodou pro ženu která děti nemá a je jaksi definitivním "odsouzením" k IVF.Pokud jsou ale vejcovody neprůchodné- tak vždy z nějakého důvodu- bud po proběhlém zánětu, endometrioze atd.a svou zákl. funkci neplní,Poškozený vejcovod může být zdrojem zánětu pokud vytváří tzv sakto nebo hydrosalpinx- což bývá dobře vidět při ultrazvukovém vyšetření
může být i příčinou mimoděložní gravidity/ a to i po IVF/ , záleží kde je uzavřen .při laparoskopii při normálním vzhledu vejcovodů i při jejich neprůchodnosti je na posouzení operatére zda je odstraní. Při patol. nálezu je odstranění vždy na místě.Neuspěch 1. cyklu pravděpodobně nesouvisí s neprůchodností a rozhodnutí o postupu bych nechal na vašem lékaři a operatérovi kteří Vás lépe znají, zhodnotí aktualní stav a podle toho se rozhodnou

Centra pomoci

Hledáte pomoc? Navštivte některé ze specializovaných center v ČR!

Mapa center pomoci
Centra pomoci
testemonial

Slovníček pojmů

Problematika léčby neplodnosti a asistované reprodukce je bohatá na odbornou terminologii. V následujícím slovníčku naleznete základní pojmy, se kterými se můžete při zjišťování možností její léčby setkat.

Nakouknout do slovníku