#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Poradna

Domů dash Poradna dash Odebrání dělohy

Poradna

Odebrání dělohy

17. 3. 2022
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na na možnost odstranění dělohy při podvázání vaječníků při třetím císařském řezu v částečné narkóze. Je mi 39 let a mám již 2 děti obě císařem v úplné narkóze, nyní proto chci u třetího jen částečnou. Dále mám v 10 letech operované slepé střevo a před dětmi provedenou laparoskopii. Při laparoskopii byly nalezeny srůsty po operaci slepého střeva a na obou vaječníkách mám křečové žíly. Po operacích trpím díky srůstům bolestí při styku, tvrdnutím dělohy při prudších pohybech a chodím na pravidelné cytologické odběry po půl roce pokud jsou dobré výsledky a opakovaně po 1/4 roce při nálezu. Čekáme teď vytoužené třetí dítě, které bude opět císařským řezem, mám diagnózu neprůchodné porodní cesty. Čtvté dítě už je pro mě velké riziko a bylo mi nabídnuto podvázání vaječníků, ale domnívám se, že by bylo pro mé i duševní zdraví lepší nechat si součastně odebrat dělohu a nemuset se stresovat z výsledků cytologie a zbavila bych se i výše uvedených problémů. Mám i strach z toho, že po třetím císaři by bylo operativní odstranění dělohy v případně nějaké akutní potřeby složitější a musely by otevřít břicho v jiném místě. Díky povolenému břišnímu svalstvu už 20 let trpím bolestí v páteři a tak další řezy a oslabování břišní stěny by mi mohlo i tento stav ještě mohlo zhoršit. Protože jsem trpěla před dětmi velmi silnou, nepravidelnou a bolestivou menstruací, užívám již skoro 20 let hormonální antikoncepci, kerá mi cyklus oslabuje a stabilizuje. Při podvázání vaječníků bych se asi vrátila k těmto stavům a tomu bych se také chtěla vyhnout. Je možné při plánovaném porodu provést tento zákrok v častečné narkóze a co mohu pro to udělat?
Děkuji za odpověď.
Pregnant

Odpověď lékaře:

Dobrý den. Císařský řez lze provést v epidurální či spinální analgézii, nemusí být tedy celková. Plánované císařské řezy se dokonce téměř vždy provádějí v lokální anestézii. Během operace lze provést sterilizaci - podvázání vejcovodů, nikoliv vaječníků. A co se týče hysterektomie - operačního odstranění dělohy - tento zákrok nelze provést jinak než v celkové anestézii, pokud je děloha odstraňována břišní cestou. Jde o velkou břišní operaci, která má své přísné indikace a také rizika. Vámi uváděné obtíže nemusí souviset pouze s tím, že máte ponechanou dělohu. Např. tendence ke srůstům může přetrvávat a nikdy nemůžete vyloučit, že i po odstranění dělohy se srůsty nevytvoří. Chápu, že byste se ráda zbavila stresu z opakovaných cytologických vyšetření. Pokud ale nejsou natolik závažné, aby bylo kvůli nim nutné dělohu odstraňovat, pak k tomu není důvod. Na druhou stranu uvádíte i obtíže spojené s cyklem, takže je pravda, že důvodů byste měla více. Děloha je však po porodu plodu mnohem větší než normální děloha a operace je rizikovější. Popravdě řečeno, ještě nikdy jsem se nesetkala s případem, kdy by byla děloha odstraňována během císařského řezu, pakliže to ovšem nebylo kvůli akutnímu krvácení či jiné akutní příčině. Pokud byste s odstupem po porodu, až se vše vrátí opět k normálu, chtěla hysterektomii podstoupit, můžete tento zákrok podstoupit laparoskopickou cestou, při níž se nový řez na břiše dělat nemusí. Děloha se při tomto zákroku uvolní ze svých závěsů a pak se odstraní pochvou - zákrok se jmenuje laparopskopicky asistovaná vaginální hysterektomie. Svěřte se svými obavami svému gynekologovi a zkonzultujte s ním další postup.

Centra pomoci

Hledáte pomoc? Navštivte některé ze specializovaných center v ČR!

Mapa center pomoci
Centra pomoci
testemonial

Slovníček pojmů

Problematika léčby neplodnosti a asistované reprodukce je bohatá na odbornou terminologii. V následujícím slovníčku naleznete základní pojmy, se kterými se můžete při zjišťování možností její léčby setkat.

Nakouknout do slovníku