#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Poradna

Domů dash Poradna dash Obnovování stavu speriií po chemoterapii

Poradna

Obnovování stavu speriií po chemoterapii

17. 3. 2022
Dobrý den, pane doktore, mám přítele, který před dvanácti lety (ve 23 letech) prodělal rakovinu lymfatických uzlin, byl na operaci a následně na chemoterapii. Bylo mu řečeno, že šance na přirozené oplodnění je minilmální. Má gynekoložka mi řekla, že prý se časem postupně spermie po chemoterapii obnovují. Přítel se svojí ještě tehdy manželkou podstoupil před cca 3 lety 5x umělé oplodnění, na 5. pokus vyšlo, ale s jiným dárcem. Vzhledem k tomu, že už je to od jeho nemoci 12 let, chtěla bych vědět, jestli je nějaká šance, příp. co bychom pro to mohli udělat, abych otěhotněla přirozenou cestou. Rozhodně by pro nás bylo o hodně jednodušší, protože mám roztroušenou sklerózu a bojím se, aby umělé oplodnění nenarušilo můj zdrav.stav. Předem moc děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Pregnant

Odpověď lékaře:

Dobrý den, kvalita i počet spermií se skutečně mohou s delším časovým odstupem od chemoterapie obnovit nebo alespoň zlepšit. Zda je u vás šance na přirozené otěhotnění záleží na tom, jaké jsou jeho aktuální hodnoty spermiogramu. Pošlete ho na vyšetření a výsledek konzultujte s některým centrem pro léčbu neplodnosti. Pokud nebude výsledek úplně dobrý, pak je vaší jedinou šancí mimotělní oplodnění (IVF s ISCI), které lze aplikovat i v případě vašeho onemocnění. Je ovšem potřeba, abyste se se svými plány na těhotenství svěřila svému neurologovi, protože těhotnět při RS je potřeba v době, kdy je nemoc dobře kompenzovaná, před pokusem o otěhotnění je potřeba také upravit léčbu. Nejprve ale vyšetřete ten spermiogram. Pokud budou výsledky zcela špatné, pak lze uvažovat o oplodnění spermií dárce.

Centra pomoci

Hledáte pomoc? Navštivte některé ze specializovaných center v ČR!

Mapa center pomoci
Centra pomoci
testemonial

Slovníček pojmů

Problematika léčby neplodnosti a asistované reprodukce je bohatá na odbornou terminologii. V následujícím slovníčku naleznete základní pojmy, se kterými se můžete při zjišťování možností její léčby setkat.

Nakouknout do slovníku