#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Poradna

Domů dash Poradna dash Neuspěšné snahy o dítě

Poradna

Neuspěšné snahy o dítě

17. 3. 2022
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat 5 let se s manželem snažíme o dítě. Před 5 lety jsem měla mimoděložní těhotenství kde mi odebrali 1 pravý vejcovod. Po tu další dobu jsem začali navštěvovat Centrum asistované reprodukce. Mám za sebou 3 KET . A už nemám žádné zamražené emrya. Měla bych podstupovat znova hormonální léčbu + punkce vajíček ale mám strach. Měla jsem hyperstimulační syndrom a léčila jsem se 1 měsíc v nemocnici a i psychicky mě to vše rozhodilo a můj hematolog mi nedoporučuje znova léčbu hormonama. Jinak jsem zcela zdravá i manžel, chtěla bych spíše přirozenou cestou , ale nevím jestli mám jít a zkoušet inseminaci můžete mi prosím poradit jak mám pokračovat. Ještě bych chtěla dodat mám nepravidelnou menstruaci a antikoncepci jsem nikdy nebrala . Moc děkuji i za malinkou radu.
Pregnant

Odpověď lékaře:

Dobrý den. Radit v takovém případě po internetu je obtížné, neboť neuvádíte spoustu podrobností, např. jaké ma manžel spermie, jestli je prokázáno, že zbývající vejcovod je průchodný, jestli ovulujete, kolik vám je let, jakými léky jste byla stimulovaná, proč se léčíte na hematologii a další. Každopádně vám mohu dát jednu obecnou radu. Pokud se na další stimulaci necítíte, nechte to zatím na nějaký čas být a podstupujte to znovu, až na to budete víc připravená, i psychika hraje v takových případech roli a pokud nejste momentálně ve stavu, kdy byste byla ochotná komplikace léčby (např. OHSS) snášet, pak je lepší počkat. Zda je vhodná inseminace záleží na kvalitě spermií. Na jak dlouho léčbu odkládat zase zálěží na tom, kolik vám je let. Obecně platí, že je potřeba dodržovat dobrou životosprávu, dostatečně spát, kvalitně jíst a hlavně se pokusit celou situací nestresovat. Zkuste si představit, jak by vypadal váš život bez dítěte či zda byste byli ochotní podstoupit adopci. Pokud se dokážete s danou situací smířit, uklidníte se, pak i to může vaší plodnosti pomoci. Centra asistované reprodukce mají většinou k dispozici i speciálně vyškolené psychology, možná by stálo za to někoho v tomto smyslu konzultovat. Držím palce.

Centra pomoci

Hledáte pomoc? Navštivte některé ze specializovaných center v ČR!

Mapa center pomoci
Centra pomoci
testemonial

Slovníček pojmů

Problematika léčby neplodnosti a asistované reprodukce je bohatá na odbornou terminologii. V následujícím slovníčku naleznete základní pojmy, se kterými se můžete při zjišťování možností její léčby setkat.

Nakouknout do slovníku