#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Poradna

Domů dash Poradna dash Neúspěšná snaha o dítě

Poradna

Neúspěšná snaha o dítě

17. 3. 2022
Dobrý den pane doktore, je mi 29 let a již skoro dva roky se s manželem snažíme o dítě. Loni v létě nás chtěl gynekolog odeslat na vyšetření, ale nakonec k tomu nedošlo, protože jsem otěhotněla. Bohužel v 6. týdnu těhotenství zamlklo (již od začátku jsem špinila) a na začátku září jsem prodělala revizi. Po ní se menstruace nedostavila normálně (ani po dvou injekcích), ale až v prosinci, až jsem začala brát antikoncepci (gynekolog doporučil 6 měsíční pauzu). Tu jsem vysadila po dvou měsících. Nyní tedy už dva cykly opět pracujeme na dítěti - bohužel však menstruace, které dosud proběhly, nebyly normální: dlouhotrvající špinění, jeden, dva dny silnějšího krvácení (velmi tmavá až černá krev, kousky). Kde by mohl být problém? Máme čekat, jestli se to nějak upraví, nebo mám požádat svého gynekologa, aby nás odeslal na původně plánované vyšetření? Předem děkuji za radu
Pregnant

Odpověď lékaře:

Dobrý den. Ve vzácných případech mohou podobné problémy nastat jako komplikace proběhlého výkonu (revize), ale to je ve vašem případě velmi nepravděpodobné, neboť uvádíte, že při antikoncepci jste menstruovala normálně. Problém tedy bude spíše hormonální. Zkuste nejprve sama sledovat, zda ovulujete (návod najdete na www.zenska-neplodnost.cz/spravne-nacasovani). Pokud zjistíte, že k ovulaci opakovaně nedochází, pak požádejte svého gynekologa o odeslání do některého centra pro diagnostiku a léčbu neplodnosti (kontakty na www.zenska-neplodnost.cz/reprodukcni-centra). na druhou stranu si ale uvědomte, že lidská plodnost není nijak závratná. Do půl roku otěhotní pouze 60% zdravých párů, do roka 85%. Vám se to již jednou povedlo, a to vaše šance na spontánní otěhotnění dále jen zvyšuje. Zamlklé těhotenství je běžná diagnóza, pokud k zamlklému těhotenství nebo spontánnímu potratu nedojde třikrát, pak se vůbec nevyšetřují příčiny, neboť jde většinou o zárodek neschopný života a nepředpokládá se, že by se tato situace měla opakovat. Jde o jakousi obranu přírody, aby nedošlo k porodu poškozeného dítěte. Ve skutečnosti většina těhotenství zaniká - obvykle k tomu ale dojde ještě dříve, než žena vůbec zjistí, že těhotná byla. Takové těhotenství je obvykle zaměněno za opožděnou nebo silnější menstruaci. Takže se nestresujte, pokud chcete, pak ještě pár cyklů vyčkejte, pokud ne, můžete zaujmout aktivnější přístup.

Centra pomoci

Hledáte pomoc? Navštivte některé ze specializovaných center v ČR!

Mapa center pomoci
Centra pomoci
testemonial

Slovníček pojmů

Problematika léčby neplodnosti a asistované reprodukce je bohatá na odbornou terminologii. V následujícím slovníčku naleznete základní pojmy, se kterými se můžete při zjišťování možností její léčby setkat.

Nakouknout do slovníku