#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Poradna

Domů dash Poradna dash Následky laparoskopie

Poradna

Následky laparoskopie

Dobrý den, snažíme se o miminko 15 měsíců bez úspěchu. Nejspíš nedochází k ovulaci - podle bazálních teplot. Začala jsem s postupným vyšetřováním (zatím prolaktin, hodnota 23 - v pořádku) Nyní půjdu na vyšetření, které souvisí se štítnou žlázou a pak se mám rozhodnout mezi vyšetřením HSG nebo Laparoskopii. Po pravdě - nevím, jak se rozhodnout. Slyšela jsem, že HSG bolí, ale je ambulatní, Laparoskopie je pod narkozou, nebolí, ale musím být 3-4 dny v nemocnici. Další věc - laparoskopie je prý "lepší" protože se mohou rovnou odstranit nějaké srůsty nebo jiné problémy a že když se při HSG prokáže neprůchodnost, tak se stejně jde na laparoskopii. Pak by mě ještě zajímalo - můj gynekolog navrhuje "jen" tato tři vyšetřeníu mě - prolaktin, hormony štítné žlázy, HSG nebo laparoskopii a u manžela spermiogram. Pak nasadí léky??? Další vyšetření se neprovádí - např. jestli moje tělo neničí manželovi spermie nebo jestli nemáme jinou genetickou výbavu - kryotyp???. Tato vyšetření jsou až po neúspěšné léčbě clostylbegitem? Děkuji
Pregnant

Odpověď lékaře:

Dobrý den, kromě hormonů štítné žlázy a prolaktinu by bylo dobré ještě vyšetřit hladiny pohlavních hormonů, progesteronu, estradiolu, LH, FSH, ale předpokládám, že to u vás lékař také vyšetřil. Co se týče vyšetření protilátek proti spermiím a genetického vyšetření, to jsou dost specializovaná vyšetření, která se provádějí, až když nezabírá počáteční léčba Clostilbegytem a plánuje se IVF, event. v případě špatného spermiogramu. Zda jít na HSG nebo laparoskopii záleží na tom, co se od daného vyšetření očekává, pro každé z těchto dvou vyšetření existují přesné indikace. Nepíšete přesně jaké jsou vaše ultrazvukové nálezy ani nic ze své anamnézy, takže to je těžké takto posoudit. Váš lékař by měl s vámi obě možnosti podrobně probrat a vysvětlit vám, co od vyšetření očekává, nenechte se odbýt a na vše se ho zeptejte. Laparoskopie se sice dělá v celkové anestézii za hospitalizace, jde ale o větší operaci, která má delší dobu rekonvalescence a která je pochopitelně spojena i s rizikem větších komplikací včetně pooperačních bolestí, které jsou však dobře řešitelné léky proti bolesti a obvykle rychle odeznívají.

Centra pomoci

Hledáte pomoc? Navštivte některé ze specializovaných center v ČR!

Mapa center pomoci
Centra pomoci
testemonial

Slovníček pojmů

Problematika léčby neplodnosti a asistované reprodukce je bohatá na odbornou terminologii. V následujícím slovníčku naleznete základní pojmy, se kterými se můžete při zjišťování možností její léčby setkat.

Nakouknout do slovníku