#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Poradna

Domů dash Poradna dash Nález ektropia

Poradna

Nález ektropia

17. 3. 2022
Dobry den prajem.Mam 22r a zistili mi ektropium.Najprv sa predpokladalo ze to bude nejakej bakterialnej priciny ale vysledky mirobiologie tusim boli negativne.Chcem vediet ci ked sa zaockujem proti HPV ci aj tak nemozem dostat rakovinu{moznost} lebo nie len virus je na pricine a neviem co vlastne mam robit ako si mam pomoct.Mam jedneho staleho partnera a nemame casto pohl.styk priblizne 1/2x za 2 tydne,v rodine sa tato choroba nevyskztuje..prosim Poradte.
Pregnant

Odpověď lékaře:

Dobrý den. Samotný výskyt ektropia nemusí vůbec nic znamenat, v reprodukčním věku se ektropium na vnější části děložního čípku běžně vyskytuje. Vše záleží na výsledcích cytologických vyšetření, která byste měla pravidělně absolvovat. Pokud se nález vašemu lékaři nezdá, určitě vás pošle na expertní kolposkopické vyšetření. HPV se skutečně podílí na vzniku karcinomů děložní hrdla, bez HPV karcinom nemůže vzniknout. Zda se proti HPV nechat očkovat i v tomto věku je stále ještě nedořešenou otázkou, probíhají studie, které by event. přínosy měly teprve vyhodnotit. Pokud jste se s daným typem HPV však v životě jiřž setkala, pak vám vakcinace proti němu nepomůže. Pokud by byly cytologické výsledky neuspokojivé, pak vás lékař zcela jistě odešla na konizaci - odstranění postižené části děl. hrdla. Konizace se ovšem provádí kvůli nepříznivým cytologickým výsledkům, ne kvůli ektropiu.

Centra pomoci

Hledáte pomoc? Navštivte některé ze specializovaných center v ČR!

Mapa center pomoci
Centra pomoci
testemonial

Slovníček pojmů

Problematika léčby neplodnosti a asistované reprodukce je bohatá na odbornou terminologii. V následujícím slovníčku naleznete základní pojmy, se kterými se můžete při zjišťování možností její léčby setkat.

Nakouknout do slovníku