#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Poradna

Domů dash Poradna dash Léčba myomů v těhotenství

Poradna

Léčba myomů v těhotenství

17. 3. 2022
Dobry den, jsem ve 21 tt a mam dva myomy v levem podbrisku. Presne ulozeni myomu bohuzel nevim, jen ze nezasahuje do delohy. Velikost myomu je okolo 4,5-5 cm oba. Jeden mam dele nez rok a druhy mi lekar objevil nedavno (zhruba pred mesicem) a to mel velikost okolo 2 cm. Za mesic se zvetsil do velikosti 4,5cm. Mam opravdu strach o sve miminko, nebot trpim velkymi bolestmi. Byla jsem hospitalizovana ve zdejsi nemocnici v Dublinu, kde mi lekari sdelili, ze bohuzel nemohou nic delat, z duvodu meho pokrocileho tehotenstvi. Doporucili klid na luzku. Mam moznost nejakych tisicich leku? Aby ale neublizili miminku. Je mi 30 let a cekam sve prvni mimi. A za dalsi, neohrozim mimi kdyz poletim letadlem? Chystam se z duvodu komplikaci odletet zpet do CR a porodit v CR. Cestu hodlam uskutecnit za tyden. To budu ve 22 tt. Moc dekuji za odpovedi.
Pregnant

Odpověď lékaře:

Dobry den, deložní myomy v těhotenství mohou být příčinou bolestí, někdy i těžko snesitelných. Mohou vést i ke spontánnímu potratu, to ale pouze v případě, že deformují děložní dutinu, což pravděpodobně není váš případ. Dublinští lékaři mají pravdu, že s tím se nic dělat nedá. Léky na bolest by se v těhotenství obecně dávat neměly, ale pokud je situace taková, že pro bolest nelze jinak, tak pár prášků dítěti neublíží, pokud jejich užívání není pravidelné, a to zvláště v druhém trimestru. Létání v těhotenství se obecně příliš nedoporučuje, ale v dnešní době létá mnoho těhotných, takže to má spíš charakter doporučení, než zákazu.
O lécích, které byste v případě nouze mohla užívat na bolest se poraďte se svým lékařem, jsou stejně vázané na předepis.

Centra pomoci

Hledáte pomoc? Navštivte některé ze specializovaných center v ČR!

Mapa center pomoci
Centra pomoci
testemonial

Slovníček pojmů

Problematika léčby neplodnosti a asistované reprodukce je bohatá na odbornou terminologii. V následujícím slovníčku naleznete základní pojmy, se kterými se můžete při zjišťování možností její léčby setkat.

Nakouknout do slovníku