#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Poradna

Domů dash Poradna dash Komplikace po IVF

Poradna

Komplikace po IVF

17. 3. 2022
Dobrý den, pane Dr., léčim se pro primární neplodnost asi rok, už jsem podstoupila 1. pokus IVF bez uspěchu. Je mi 37 let, hormonalně jsem v pořadku. Ale pořad mám kontaktní krváceni z čípku. Udělali mi 2x biopsii z čipku, histologie bez přitomnosti rakoviny, našli mi jenom chron. cervicitu, ale jinak kultivace z čípku je negativní a Chlamydie u mne a u mého partnera je negativní. Proč si myslite, že mám kontaktní krváceni? Zdá to může byt důvodem neúspěchu IVF? Co ještě bych měla udělat abych pomohla tomu úspechu? Myslite si, že mam si ještě nechat vyšetřit protilátky na Chlamydii? Má to cenu? Doporučil byste mě brát ATB na Chlamydii na slepo?. Děkuji za odpověd.
Pregnant

Odpověď lékaře:

Dobrý den. Příčina kontaktního krvácení je i mně nejasná, nejméně bych potřebovala čípek vidět, abych se k tomu mohla vyjádřit. Rozhodně bych znovu neopakovala antibiotickou terapii - i kdybyste měla Chlamydie a nepřišlo se na to (což by bylo neobvyklé), pak jste užívala Sumamed, na který jsou Chlamydie citlivé. Dále bych vám doporučovala providelné cytologické kontroly. To vše však zřejmě na neúspěšný pokus IVF nemělo vliv. Kontrakní krvácení by mohlo být i z ektropia, což je normální záležitost ve vašem věku (epitel z děložního hrdla se načas přesune na povrch děložního čípku). Ještě bych ošetřujícího lékaře požádala, aby vás odeslal na vyšetření imunologických příčin neplodnosti, aby se vyloučilo, že příčina není imunologická. A na závěr bych zkontrolovala stav vaší krvácivosti, spíš pro dolpnění.

Centra pomoci

Hledáte pomoc? Navštivte některé ze specializovaných center v ČR!

Mapa center pomoci
Centra pomoci
testemonial

Slovníček pojmů

Problematika léčby neplodnosti a asistované reprodukce je bohatá na odbornou terminologii. V následujícím slovníčku naleznete základní pojmy, se kterými se můžete při zjišťování možností její léčby setkat.

Nakouknout do slovníku