#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Poradna

Domů dash Poradna dash Kocour v domácnosti

Poradna

Kocour v domácnosti

17. 3. 2022
dobry den,dekuji za minulou odpoved,jelikoz vite ze jsem ve 3 mesici a mam doma kocoura ktery je vykastrovany a velice cistotny,a slysela jsem ze neni dobre mit kocku.kocour nekdy chodi ven na dvur.chtela bych slyset vas nazor.dekuji
Pregnant

Odpověď lékaře:

Dobrý den.O to, zda kocour chodí ven či nikoliv, nebo zda je vykastrovaný, tak úplně nejde. Potenciální nebezpečí spojené s kočkami spočívá v tom, že mohou přenášet toxoplazmózu (svými výkaly). Onemocnění toxoplazmózou je pro plod nebezpečné. Běžný člověk, který je s kočkou již delší dobu v kontaktu, s velkou pravděpodobností toxoplazmózu již prodělal (obvykle probíhá ve formě "chřipkového" onemocnění). Pro jinak zdravého dospělého člověka není taková infekce nijak nebezpečná. Vytvoří si protilátky a dále již je před onemocněním chráněn. Potenciálně nebezpečné by pro vás bylo, kdybyste toxoplazmózu v minulosti neprodělala a onemocněla v těhotenství. Tato riziko je poměrně malé. Chcete-li mít ale jistotu, pak si nechte odebrat protilátky. Pokud budou pozitivní, pak jste toxoplazmózu již prodělala, pokud budou negativní, pak si nechte odběr za cca měsíc zopakovat, jestli nedošlo k tzv. sérokonverzi, tj. nákaze. Domnívám se ale, že ve vašem případě není důvod k obavám.

Centra pomoci

Hledáte pomoc? Navštivte některé ze specializovaných center v ČR!

Mapa center pomoci
Centra pomoci
testemonial

Slovníček pojmů

Problematika léčby neplodnosti a asistované reprodukce je bohatá na odbornou terminologii. V následujícím slovníčku naleznete základní pojmy, se kterými se můžete při zjišťování možností její léčby setkat.

Nakouknout do slovníku