#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Poradna

Domů dash Poradna dash Hormonální stimulace vaječníků

Poradna

Hormonální stimulace vaječníků

17. 3. 2022
Dobrý den,
zajímalo by mne, jak probíhá hormonální stimulace ovulace po dlouhodobě snížené (vlivem nízké váhy) hladině ženských hormonů. Léčbu lze podstoupit pouze ve specializovaném centru, nebo může pomoci gynekolog? Jak dlouho tato léčba může trvat? Děkuji za odpověď.
Pregnant

Odpověď lékaře:

Dobrý den. Pokud máte sníženou hladinu hormonů a neovulujete, pak je stimulace vaječníků zcela na místě. Tato léčba je ovšem finančně dost náročná (vám ji bude hradit z větší části pojišťovna) a náročná může být i časově (pravidelné ultrazvukové kontroly růstu folikulů). Před zahájením takové léčby tedy musí být vyšetřen sperimogram (aby bylo zřejmé, že k otěhotnění může vůbec dojít a problém není i na straně partnera) a průchodnost vašich vejcovodů. Před zahájením léčby je také vhodné vyšetřit, zda nemáte bezpříznakový zánět děl.hrdla a hladinu hormonů štítné žlázy. Pokud jsou všechna tato vyšetření normální, pak začnete se stimulací - existuje několik různých protokolů, podrobnosti vám vysvětlí lékař podle výsledků vašich vyšetření. Pak si začnete podle předem daného schématu aplikovat hormony a budete pravidelně (cca 2x-3x v jednom cyklu) chodit na UZ kontroly. Až to stav vaječnků dovolí, podstoupíte buď inseminaci, nebo odběr vajíček na IVF. Stimulace není většinou spojena s žádnými obtíži, v některých případech může však dojít k rozvoji tzv. hyperstimulačního syndromu, což může být i velmi závažný stav vyžadující hospitalizaci, podrobnosti vám opět vysvětlí váš ošetřující lékař. Z výše uvedeného vyplývá, že je vhodnější, aby léčbu řídil lékař z centra pro léčbu neplodnosti, který má s těmito postupy zkušenosti. Léčba může trvat od jednoho do několika měsíců, v některých případech i rok a více, záleží na příčině neplodnosti a reakci na hormonální léčbu, chce to trpělivost. Závěrem bych vám ale chtěla poradit, abyste se pokusila svou váhu znormalizovat, váš cyklus a schopnost ovulace se mohou totiž zcela spontánně upravit a vy si celou tuto anabázi můžete ušetřit.

Centra pomoci

Hledáte pomoc? Navštivte některé ze specializovaných center v ČR!

Mapa center pomoci
Centra pomoci
testemonial

Slovníček pojmů

Problematika léčby neplodnosti a asistované reprodukce je bohatá na odbornou terminologii. V následujícím slovníčku naleznete základní pojmy, se kterými se můžete při zjišťování možností její léčby setkat.

Nakouknout do slovníku