#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Poradna

Domů dash Poradna dash Endometriální cysta

Poradna

Endometriální cysta

17. 3. 2022
Dobrý den, gynekoložka mi, po mých asi měsíčních bolestech, našla 4cm velkou endometriální cystu plnou krve. Tlačí na dělohu a močový měchýř. Řekla mi, že pokud po mensez nepraskne,tak ze mě pošle rovnou na laparoskopii. Dost mě to vyděsilo. Také mi bylo řečeno, že bych měla co nejdříve otěhotnět. Řekla jsem, že je to v plánu v září po svatbě, ale paní doktorka mi řekla, že je to pozdě. Je to opravdu tak vážné? Moje endometrisa už je natolik rozjetá, že můžu mít veliké problémy otěhotnět? Bude mi 28 let, na mimi mám nejvyšší čas,ale doufala jsem jednou, že to přijde tak nějak samo a nebudu to muset takto teď hrotit. Asi tedy nemám na výběr že? Musím změnit své plány na budoucnost a věnovat se otěhotnění? Děkuji za odpověď.
Pregnant

Odpověď lékaře:

Dobrý den, endometrióza může skutečně způsobovat neplodnost. Někdy její léčba trvá dlouho, než k otěhotnění dojde - i více než rok, a to i po laparoskopickém odstranění endometroidní cysty. Pokud chcete čekat, až budete po svatbě, těch pár měsíců už to moc neznění, ale na druhou stranu to může být běh na dlouhou trať, který vyžaduje hodně trpělivosti, takže proč to odkládat. I vaše přirozená schopnost otěhotnět (bez ohledu na endometriózu) se s věkem snižuje.

Centra pomoci

Hledáte pomoc? Navštivte některé ze specializovaných center v ČR!

Mapa center pomoci
Centra pomoci
testemonial

Slovníček pojmů

Problematika léčby neplodnosti a asistované reprodukce je bohatá na odbornou terminologii. V následujícím slovníčku naleznete základní pojmy, se kterými se můžete při zjišťování možností její léčby setkat.

Nakouknout do slovníku