#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Poradna

Domů dash Poradna dash Dotaz

Poradna

Dotaz

6. 10. 2023
Dobrý den. Je mi 39 let. Nikdy jsem nebyla Těhotna .Laparoskopie kvůli endometriozě. Hysteroskopie v pořádku. Imunologie včetně funkčních testu v pořádku ( občas vyšší NK buňky, ale o 0,5%- nemá význam).Mám nízký AMH. Beru eutyrox kvůli vyššímu TSH, dostinex kvůli vyššímu prolaktinu, ze začátkem stimulace vždy si pícham Clexan a beru stacyl( trombofilni mutace). Manžel spermiogram , včetně DNA fragmentace v pořádku. Podstoupila jsem 4 pokusy IVF.
1 IVF -stimulace gonalem 2 folikly, 1 vajíčko, embrio se zastavilo ve vývoji.
2 IVF -stimulace menopurem 250+ tamoxifen-5 foliklu, 5 vajíček, ICSI, prodloužena kultivace. Vydrželo 1 embryo do 6 dne, ale nechytlo se.
3 IVF-mini-stimulace tamoxifen, 2 folikly, 2 vajíčka , 1 embryo transferovano na 3 den-nechytlo se.
Pak byli Františkovy lázně
4 IVF-stimulace zoladex, meriofert 300, 5 folikllů, 3 vajíčka. 1 embrio (3-denní) nechytlo se. 2 embrio zamraženo.
Mám ještě nárok na VZP poslední pokus, ( mini stimulace nebyla na VZP)a bylo doporučováno mi darování vajíčka.Mam několik dotazu:
1. Zajímá mě , jaký postup u transferu darovaného ( cizího) genetického materiálu( dává se nějaký lék na tlumení imunity nebo něco podobného?)
2. Nechat si udělat hysteroskopie s děložnímy NK buňkami, a podstoupit KET nebo radši jít do darovaných vajíček teď hned, vzhledem k mému věku (v červnu mi bude už 40)?
3. Nebo ještě podstoupit nějaké mini stimulace?
Zda se mi ze už jsem udělala všechno možné, ale stále se nedaři.
Moc děkuji za odpověď.
Pregnant

Odpověď lékaře:

Dobrý den, je pro mě vážně těžké v takhle složité situaci, ve které se nacházíte odpovědět bez znalostí dalších souvislostí na Vaše otázky. Např. by mě zajímalo jak nízké je Vaše AMH. Jedna věc je ale jasná - pokud stále máte zamražená embrya, rozhodně bych upřednostnila nejdříve transfer Vašich vlastích embryí. Teprve při event. neúspěchu se můžete rozhodnout pro darovaná vajíčka. Podle hladiny AMH je soft stimulace jistě možná, někdy slabší stimulace přináší lepší výsledky než stimulace silná. Co se týká transferu embryí vzniklých z darovaných vajíček a spermií Vašeho partnera - každé centrum má nastavená trochu jiná pravidla. Pokud jsou ale NK buňky v normě, pak ani u darovaných vajíček není nutná imunosuprese. Zvažte opakovanou hysteroskopii, event. biopsii děložní sliznice k ověření hladiny uNK buněk. Držím všechny palce!

Centra pomoci

Hledáte pomoc? Navštivte některé ze specializovaných center v ČR!

Mapa center pomoci
Centra pomoci
testemonial

Slovníček pojmů

Problematika léčby neplodnosti a asistované reprodukce je bohatá na odbornou terminologii. V následujícím slovníčku naleznete základní pojmy, se kterými se můžete při zjišťování možností její léčby setkat.

Nakouknout do slovníku