#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Poradna

Domů dash Poradna dash Blokování ovulace při kojení

Poradna

Blokování ovulace při kojení

17. 3. 2022
Dobrý den,mám roční holčičku a stále kojím,ale to jen ráno a tak třikrát v týdnu jednou v noci.Chtěli bychom se s manželem pokusit o další miminko.Chci se,prosím,zeptat,zda takové malé množství kojení ještě může způsobit,že nedojde k ovulaci a tudíž k oplodnění.Situaci nám ještě stěžuje,že mám jen jeden vejcovod.Děkuji.
Pregnant

Odpověď lékaře:

Dobrý den. Jeden vejcovod nemusí být vůbec problém. I když zrovna ovulujete na druhé straně, může vajíčko doputovat k druhému vejcovodu a se spermií se bez problému setkat. Kojení - i v takto malém množství - skutečně stále může blokovat ovulaci. Nemusí tomu tak být ve všech cyklech, ale šance na otěhotnění je nižší. Na druhou stranu je známo mnoho případů, kdy ženy otěhotněly hned, jak v kojení trochu polevily. Příroda je v tomto trochu nevyzpytatelná. Můžete si sama zjiš´tovat, zda ovulujete (návod najdete na www.zenska-neplodnost.cz/spravne-nacasovani). Pokud aspoň občas ovulujete, pak šanci na otěhotnění máte. Nezapomeňte však, že šance na otěhotnění v jednom cyklu (ve kterém normálně ovulujete), je pouze asi 15%, takže se nestresujte, pokud neotěhotníte hned, i když přestanete kojit.

Centra pomoci

Hledáte pomoc? Navštivte některé ze specializovaných center v ČR!

Mapa center pomoci
Centra pomoci
testemonial

Slovníček pojmů

Problematika léčby neplodnosti a asistované reprodukce je bohatá na odbornou terminologii. V následujícím slovníčku naleznete základní pojmy, se kterými se můžete při zjišťování možností její léčby setkat.

Nakouknout do slovníku