#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Poradna

Domů dash Poradna dash Anovulační cykly

Poradna

Anovulační cykly

17. 3. 2022
Dobry den,je mi 23 let a manzelovi 29 let.
Zhruba pred 9 mesici jsem po sesti letech vysadila antikoncepci.Ze zacatku asi dva mesice jsem mela normalni menstruaci,ale zacala pak slabnout az pres uplne slabe spineni vymizela.Nyni nemestruuji jiz 3 mesice.Chceme s manzelem miminko ale mam velky pocit ze asi trpim anovulaci.
problem je ze zijeme v Irsku momentlane a tady je byla ted u lekare a ten chce nejprve vysetrit manzelovi spermie a pak ze zacit zaobirat mnou,ale jelikoz vubec nemenstruuji tak to opravdu vidim na to ze nemam ovulaci.
Nemate pro me radu zacinam byt uz trosku nestastna.Uz se snazime o miminko 9 mesicu....
Pregnant

Odpověď lékaře:

Dobrý den. Podle toho, co popisujete, je skutečně možné, že máte anovulační cykly. To si můžete ostatně sama ověřit pomocí ovulačního testu nebo měření bazálních teplot, což lze ale prakticky provést jen v situaci, kdy aspoň občas menstruujete. Přesto nezoufejte, protože anovulace je příčina neplodnosti, kterou lze poměrně s úspěchem léčit. To, že váš irský lékař chce nejprve vyšetřit manžela, je logické, protože léčba anovulačních cyklů je hormonální, a to různými preparáty v závislosti na přesné příčině neplodnosti. Pokud by se totiž ukázalo, že spermie vašeho manžela jsou nekvalitní a šance na otěhotnění tedy malá, pak by bylo lepší zvolit rovnou stimulaci vaječníků s následným IVF. To je ale samozřejmě předčasná úvaha, pokud budou spermie v normě, pak lze anovulaci nejprve léčit hormonálně tak, že kromě ultrazvuku nemusíte žádná náročná vyšetření ani postupy absolvovat. Takže vyšetření spermiogramu a volba postupu dle výsledku je rozhodně na místě.

Centra pomoci

Hledáte pomoc? Navštivte některé ze specializovaných center v ČR!

Mapa center pomoci
Centra pomoci
testemonial

Slovníček pojmů

Problematika léčby neplodnosti a asistované reprodukce je bohatá na odbornou terminologii. V následujícím slovníčku naleznete základní pojmy, se kterými se můžete při zjišťování možností její léčby setkat.

Nakouknout do slovníku