#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Poradna

Domů dash Poradna dash Alkohol v začátku těhotenství

Poradna

Alkohol v začátku těhotenství

17. 3. 2022
Dobrý den,

ráda bych se zeptala do jaké míry může ovlivnit alkohohol v začátku těhotenství? Dozvěděla jsem se na základě těhotenského testu a to dnes že jsem těhotná. Ale jelikož jsem včera oslavovala a minulý víkend na plese taktéž požila alkohol ve větší míře tak doufám že se nic nemohlo stát.

Předem děkuji za diskrétnost i Vaši odpověď

S pozdravem a přáním hezkého dne

B.R.
Pregnant

Odpověď lékaře:

Dobrý den. Dnes již pravděpodobně víte, že poškození plodu alkoholem v množství, které jste požila, je nepravděpodobné. V začátku těhotenství platí tzv. "zákon vše nebo nic". Ode dne zplození do dne, kdy by se měla dostavit očekávaná menstruace, uplyne v ideálním 28denním cyklu asi 14 dnů. Po tuto dobu žena nemůže vědět, že je těhotná. Příroda to zařídila tak, že pokud v tuto dobu dojde k ohrožení plodu léky, zářením, drogami, virózou nebo třeba alkoholem, buď to vede k takovému poškození plodu, že zanikne, aniž by žena vůbec věděla, že byla těhotná, nebo to vede k takovému poškození plodu, se kterým si plod umí poradit a poškozené buňky zcela nahradí buňkami zdravými, čímž to "přežije" zcela bez následků. Jakmile těchto 14 uplyne, tj. v době, kdy má již žena možnost tušit, že je těhotná, pak plod většinu těchto zásahů může (dočasně) přežít, ale může také dojít k jeho poškození. Těhotenství pak později skončí potratem nebo dojde ke vzniku vrozených vad. Závěrem vám tedy mohu doporučit, ať se tím už nestresujete a nadále se alkoholu vyvarujete.

Centra pomoci

Hledáte pomoc? Navštivte některé ze specializovaných center v ČR!

Mapa center pomoci
Centra pomoci
testemonial

Slovníček pojmů

Problematika léčby neplodnosti a asistované reprodukce je bohatá na odbornou terminologii. V následujícím slovníčku naleznete základní pojmy, se kterými se můžete při zjišťování možností její léčby setkat.

Nakouknout do slovníku