#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Poradna

Domů dash Poradna dash Absence menstruace po vysazení antikoncepce

Poradna

Absence menstruace po vysazení antikoncepce

17. 3. 2022
Dobrý den pane doktore, v 05/2007 jsem vysadila antikoncepci a od té doby nedostávám mens. Pokud dostanu vyvolání jen špiním a to maximálne tři dny. Je mi 29let a pokoušíme se s přítelem o miminko můj dotaz tedy zní zda je to normální a jak douho po vynechání antikoncepce se tělo dává dohromady. Paní doktorka je sice milá straší dáma a ukliďňuje mě, že je to normální, ale mě samotné se zdá že to trvá nějak dlouho. V součastnosti opět přes dva měsíce nemenstr. Můžete mi poradit? lze nějakým testem zjistit zda jsem vůbec plodná?
Pregnant

Odpověď lékaře:

Dobrý den. Zcela normální to není, i když je pravda, že návrat k pravidelnému cyklu po vysazení antikoncepce může trvat až rok, částečně záleží na tom, zda jste měla cyklus dříve pravidelný a jak dlouho jste antikoncepci užívala. Váš problém bude asi v tom, že neovulujete (nedochází k uvolnění vajíčka), případně máte nízkou hladinu estrogenů, která je nutná k tomu, aby v děloze rostla sliznice, která se pak při normální menstruaci odlučuje. Jde o hormonální nerovnováhu - poruchu, která je hormonálně poměrně dobře léčitelná. Bylo by třeba, abyste si nechala vyšetřit tzv. hormonální profil a nechala udělat ultrazvukové vyšetření v první polovině cyklu. Neplodnost se normálně vyšetřuje a léčí až po jednom až dvou letech neotěhotnění při pravidelném nechráněném pohlavním styku. Pokud to dále nechcete odkládat, domluvte se na léčbě buď s vaší gynekoložkou nebo vyhledejte pomoc v některém centru pro léčbu neplodnosti (www.zenska-neplodnost.cz/reprodukcni-centra)

Centra pomoci

Hledáte pomoc? Navštivte některé ze specializovaných center v ČR!

Mapa center pomoci
Centra pomoci
testemonial

Slovníček pojmů

Problematika léčby neplodnosti a asistované reprodukce je bohatá na odbornou terminologii. V následujícím slovníčku naleznete základní pojmy, se kterými se můžete při zjišťování možností její léčby setkat.

Nakouknout do slovníku