#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Poradna

Domů dash Poradna dash 20 % funkčních spermií ve spermiogramu

Poradna

20 % funkčních spermií ve spermiogramu

17. 3. 2022
Dobrý den,
nechali jsme si s manželem udělat genetické testy, které dopadly dobře. Jen manželův spermiorgram nevyšel podle slov pana doktora nejlépe a tak bych ráda slyšela i jiný názor na to, zda lze s výsledkem Morfologie která vyšla ve všech kategoriích na 20% splodit potomka. Bylo nám řečeno že se to můžeme pokusit. ale nejspíš to nevyjde. Zajímalo by mě kolik procent mužů má zjištěn tento druh degenerace spermií, co to způsobuje a čím a jak rychle se dá léčit. (manžel před rokem a půl bral cca. 4měs silná antidepresíva a již 10let pracuje jako tiskař v né zcela čistém ovzduší.)
Předem Vám děkuji za odpověď
Pregnant

Odpověď lékaře:

Dobrý den. 20% spermií s normální morfologií stále dává šanci na spontánní otěhotnění, je ale pravda, že ne velkou. Dobrých výsledků je v takových případech dosaženo metodou IVF/ICSI. Čím je abnormální morfologie způsobena, lze jen těžko říci. Většinou se to přičítá vlivům zevního prostředí, zde by přicházela v úvahu i tiskařská práce, ale to by chtělo zkonzultovat z reprodukčním genetikem, který se podrobněji zabývá nepříznivými vlivy zevního prostředí na kvalitu spermií, nespadá to tak úplně do oboru gynekologie, takže přesně se k tomu nemohu vyjádřit. V současné době stále stoupá počet neplodných párů, kde je příčina na straně muže. V současné době je to již 40% případů. Kromě toxinů, chemikálií se uplatňuje také kouření, život v zamořeném ovzduší, kancerogeny přijímané potravou, ale třeba i sedavé zaměstnání ("zahřívání" varlat) nebo varikokéla - rozšířené žilní pleteně v oblasti varlat. Často lze o příčině pouze spekulovat. Myslím, že antidepresiva vliv na kvalitu spermií nemají. Rozhodně to manželovi nijak nevyčítejte, k ničemu by to nevedlo. Určitě se vyplatí dbát na zdravou životosprávu, stravu s dostatkem vitamínů, dostatek spánku a pohybu.

Centra pomoci

Hledáte pomoc? Navštivte některé ze specializovaných center v ČR!

Mapa center pomoci
Centra pomoci
testemonial

Slovníček pojmů

Problematika léčby neplodnosti a asistované reprodukce je bohatá na odbornou terminologii. V následujícím slovníčku naleznete základní pojmy, se kterými se můžete při zjišťování možností její léčby setkat.

Nakouknout do slovníku