#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Zvládněte léčbu neplodnosti s přehledem
Zvládněte léčbu neplodnosti s přehledem
calendar 4. 2. 2010

Zvládněte léčbu neplodnosti s přehledem

Stále zůstává faktem, že léčba neplodnosti je pro mnoho párů stresovou záležitostí. Existují však tipy, které vám mohou pomoci vše překonat lépe a bez větších problémů.

Stále zůstává faktem, že léčba neplodnosti je pro mnoho párů stresovou záležitostí. Existují však tipy, které vám mohou pomoci vše překonat lépe a bez větších problémů. Cokoliv, co vám pomůže v celém procesu léčby a nepoškodí miminko, pro vás může být prospěšné.

Ujasněte si, kde a jakým způsobem chcete dostávat zprávy ohledně léčby, výsledku těhotenského testu apod. Možná budete chtít, aby do IVF centra volal váš partner místo vás nebo budete chtít být úplně samy. Pokud k vám nepřijde zrovna radostná zpráva, sama si rozhodněte, jak chcete strávit chvíle poté.

Tipy pro lepší zvládnutí IVF


  • Před zákrokem umělého oplodnění (IVF) je důležitý odpočinek. Vaše tělo potřebuje sílu a vyvíjející se vajíčka zase hodně prostoru a energie.
  • Když více poznáte personál v IVF centru, budete si připadat trochu bližší, a ne jenom jako další pacient. Může vám také pomoci seznámit se s jinou klientkou, která do stejného centra dochází.
  • Na objednání ke konzultaci si s sebou berte knihu, časopis nebo oblíbenou hudbu v MP3. Usnadní vám to čekání.
  • Je dokázáno, že kofein snižuje fertilitu, proto se ho snažte v době léčby vyvarovat.
  • Na konzultaci se vždy ptejte úplně na všechno, co vám není jasné. Chtějte vědět, co znamenají různá čísla a co způsobují určité hormony. Nahlédněte do své dokumentace a nechte si vysvětlit odborné termíny. Vy jste klient IVF centra a personál je tam pro vás.
  • Týden před svým těhotenským testem se snažte o trochu méně naplněný pracovní program.
  • Některé ženy pokud neotěhotní, dostanou menstruaci brzy. Je pak velice nepříjemné zůstat zaseknutá v práci nebo někde, kde nemůžete být sama.
  • Před začátkem cyklu začněte užívat těhotenské vitamíny nebo alespoň kyselinu listovou. Minimální dávka kyseliny listové by měla být 400 mikrogramů tři měsíce před otěhotněním a 800 mikrogramů v těhotenství.
  • Pokud je toto váš první pokus o umělé oplodnění, zůstaňte trochu konzervativní v počtu přenášených embryí. Zvláště tehdy, pokud je jejich kvalita výborná.
  • V IVF centru si vždy zopakujte dávkování léků a injekcí a všechny nejasnosti si nechte lékařem nebo sestrou vysvětlit.

(skl)

Zdroj: www.fertilityplus.org

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více
Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Neplodnost se v současné době stává celosvětovým problémem, se kterým se potýká přibližně 15–20 % párů v reprodukčním období. Se vzrůstajícím věkem páru se riziko ještě zvyšuje. Na vině je v mnoha případech nezdravý životní styl charakterizovaný patologickými pohybovými stereotypy a provázený stresem, který se ještě prohlubuje ve chvíli, kdy pár zjistí komplikace při početí potomka. Pro odstranění řady obtíží (tzv. funkční sterility) může být využito fyzioterapie (pohybové terapie). Hlavním cílem tohoto oboru je diagnostika a léčba poruch pohybového aparátu a zároveň prevence jejich vzniku.

Číst více