#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Zmrazování embryí je vůči zárodkům šetrné
Zmrazování embryí je vůči zárodkům šetrné
calendar 28. 9. 2008

Zmrazování embryí je vůči zárodkům šetrné

Zmrazení embryí, takzvaná kryokonzervace, je metoda umožňující uchovávat embrya pro pozdější přenos. Embrya jsou umístěna do speciálních kontejnerů uložených v tekutém dusíku při teplotě -196° C.

Zmrazení embryí, takzvaná kryokonzervace, je metoda umožňující uchovávat embrya pro pozdější přenos. Embrya jsou umístěna do speciálních kontejnerů uložených v tekutém dusíku při teplotě -196° C. Kryokonzervace embryí není hrazena ze zdravotního pojištění, proto se vyplatí vědět, kdy je metoda vhodná a jaké jsou její hlavní výhody.

Kryokonzervace se používá tehdy, je-li počet embryí vyšší, než je možné přenést v daném cyklu do dělohy matky. Tímto opatřením se zabraňuje vzniku vícečetného těhotenství. Ke kryokonzervaci se přistupuje také v případě, že je nutné transfer embrya dočasně odložit.

Zárodky jsou chráněny před krystalky ledu

Embrya jsou uchovávána po skupinkách dvou až čtyř kusů ve speciálním roztoku, který brání jejich poškození během procesu zmrazování. Ke kryokonzervaci jsou užívány dvě základní metody, tzv. pomalá kryokonzervace a vitrifikace. Obě metody brání poškození buněk krystalky ledu. Při pomalé kryokonzervaci se toho dociluje pomalým snižováním teploty a řízením růstu ledových krystalků mimo buňku. Při vitrifikaci je snahou, aby krystaly ledu nevznikly vůbec.

Do dělohy jen ta nejlepší embrya

Přestože je metoda zmrazení velmi šetrná vůči buňkám, ne všechna embrya přežívají. Po rozmrazení je možno přenést přibližně 60 až 80 % původně zamrazených embryí. Při rozmrazení se kontejner s embryi zahřívá na pokojovou teplotu a dochází k odstranění ochranné látky. Embrya jsou pak přenesena do kultivačních boxů. Následně jsou vybrána taková embrya, která se vyvíjejí nejlépe, a ta jsou přenesena do dělohy (kryoembryotransfer).

Hodnocení výsledků

Úspěšnost transferu zmrazených embryí bývá o něco nižší než přenos čerstvých embryí. Bylo zjištěno, že příčinou nižší úspěšnosti je především horší výchozí kvalita embryí, neboť nejkvalitnější embrya jsou použita k prvotnímu přenosu. U kvalitních embryí však ani několik let trvající kryokonzervace nemusí snižovat jejich vývojový potenciál. Navíc pro ženu je zmrazení embryí výhodné, neboť nepotřebuje opakovanou hormonální stimulaci a další odběr vajíček.

Kryokonzervace je vhodnou metodou pro uchování embryí. Speciální postupy při zmrazování a skladování embryí zajišťují ochranu zárodků před poškozením, a tím umožňují přenesení embrya do dělohy s odstupem času.

(nes)

Zdroj: Michelmann HW, Nayudu P. Cryopreservation of human embryos. Cell Tissue Nankiny 2006;7(2):135–141.

Jak probíhá IVF – krok za krokem
Asistovaná reprodukce

Jak probíhá IVF – krok za krokem

Pár, jemuž lékař (gynekolog) doporučil využít služeb specializovaných center asistované reprodukce, nejprve podstoupí vstupní pohovor. Během něj získá lékař potřebné informace o svých nových pacientech a zároveň rozhodne o vyšetřeních, která bude potřeba doplnit. Obvykle jde o určení hladiny některých hormonů. U mužů je často doporučeno vyšetření ejakulátu (spermiogram). Na základě všech těchto informací pak lékař zvolí některou z mnoha dostupných metod asistované reprodukce, mezi kterými je asi nejznámější IVF (in vitro fertilizace).

Číst více
Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte
Ženská neplodnost / Prevence

Jak ovlivňuje obezita, nadváha či podváha matky početí a donošení dítěte

Obezita je celosvětovým problémem, který rok od roku nabývá na důležitosti. Statistická data totiž hovoří jasně. Například v České republice se s obezitou potýká každý pátý člověk. S nadváhou pak dokonce každý druhý. Kromě spojitosti se závažnými chorobami, se kterými nepřiměřená hmotnost souvisí (kardiovaskulární onemocnění, diabetes apod.), se tato problematika promítá i do schopnosti žen otěhotnět a přivést na svět zdravého potomka. Ne nadarmo lékaři vyzývají ženy, které plánují početí, ke stabilizaci a optimalizaci tělesné hmotnosti. Pokud je žena obézní (to znamená, že její BMI – body mass index – je vyšší než 30 kg/m2), může se její snaha o početí a prožití kouzelného období těhotenství zásadním a velmi nepříjemným způsobem zkomplikovat. V následujících odstavcích zmíníme několik oblastí, které s nadměrnou tělesnou hmotností, početím a těhotenstvím souvisí. Ovšem nevynecháme ani problematiku podváhy u žen plánujících rodinu.

Číst více