#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Zkuste se v těhotenství vyhnout virům. Jde to!
Zkuste se v těhotenství vyhnout virům. Jde to!
calendar 30. 1. 2010

Zkuste se v těhotenství vyhnout virům. Jde to!

Jsou všude kolem nás. Viry, kapénky, bacily, … V těhotenství je obzvláště důležité se těmto nepřátelům vyhnout. Nezáleží na tom, zda jste otěhotněla za pomoci umělého oplodnění, nebo přirozenou cestou. Pro organismus je v tomto období těžší bojovat s infekcí tak jako tak. <br>

Jsou všude kolem nás. Viry, kapénky, bacily, … V těhotenství je obzvláště důležité se těmto nepřátelům vyhnout. Nezáleží na tom, zda jste otěhotněla za pomoci umělého oplodnění, nebo přirozenou cestou. Pro organismus je v tomto období těžší bojovat s infekcí tak jako tak.

Vyhněte se přelidněným místům

V zimním období počet nemocných přibývá. Bohužel ne všichni mají tolik odpovědnosti vůči sobě samým a druhým lidem, aby zůstali doma. A tak v autobusech, metru a obchodech vidíme často hodně podobný obrázek – kašlající, kýchající lidi, kteří se ohánějí posmrkaným kapesníkem. Ano, mají vědět, že ohrožují nákazou malé děti, staré lidi a těhotné. Bránit se ale většinou musíte samy. A to tím, že se co nejvíce budete těmto místům vyhýbat. Cestujte autem a nákupy v přeplněných obchodech odložte. Pokud pracujete a někdo je v zaměstnání nemocný, asertivně, ale slušně mu sdělte, že se nechcete nacházet v jeho blízkosti. Bohužel, hodně lidí potřebuje být přímo upozorněno, že chození mezi ostatní v době nemoci opravdu není to nejlepší, co dělají.

Voda a mýdlo – vaši nerozluční společníci

Je to možná ohraná písnička, ale stále platí, že ruce se mají mýt opravdu často. Minimálně po každém příchodu domů, po použití toalety a po dotyku věcí, které užívalo hodně lidí před vámi. Výborná věc jsou vlhké kapesníčky napuštěné dezinfekcí nebo gely na ruce s obsahem alkoholu. Obojí na povrchu kůže odstraní většinu mikrobů. Hodí se perfektně na cesty, ale použít je můžete kdykoliv, když nemáte zrovna k dispozici vodu.

Zrádné kliky, telefony, klávesnice

Pamatujte na to, že viry mohou na povrchu jakéhokoliv předmětu přežívat několik hodin. Týká se to zejména virů chřipky. Pokud používáte klávesnici nebo telefon společně s více lidmi, nesahejte si po kontaktu s těmito předměty do očí nebo na obličej. Pracovní stůl nebo kliky můžete otřít dezinfekčním prostředkem. V kanceláři nebo kdekoliv na stole ve společných prostorech by měly být umístěné dezinfekční gely v podobných nádobkách jako na tekuté mýdlo. A hned vedle mohou být nové papírové kapesníčky v papírové krabici.

Nemoc by vás měla přidržet doma

Věřte, že pokud udeří chřipka nebo jakákoliv jiná virová infekce, je pro zdraví vaše i vašeho dítěte nejlepší volbou zůstat doma v teple. Všechny volně prodejné léky na chřipku, které hodláte použít, nejdříve konzultujte s lékařem. Zabraňte i nákaze ostatních lidí doma. Kýchejte jenom do rukávu, protože při kýchnutí do ruky budete roznášet bacily dotykem všude kolem. Použité kapesníčky při rýmě vyhazujte okamžitě do koše. A nezapomeňte na již zmiňovanou vodu a mýdlo.

Zdroj: health.infoniac.com

(skl)

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více
Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Neplodnost se v současné době stává celosvětovým problémem, se kterým se potýká přibližně 15–20 % párů v reprodukčním období. Se vzrůstajícím věkem páru se riziko ještě zvyšuje. Na vině je v mnoha případech nezdravý životní styl charakterizovaný patologickými pohybovými stereotypy a provázený stresem, který se ještě prohlubuje ve chvíli, kdy pár zjistí komplikace při početí potomka. Pro odstranění řady obtíží (tzv. funkční sterility) může být využito fyzioterapie (pohybové terapie). Hlavním cílem tohoto oboru je diagnostika a léčba poruch pohybového aparátu a zároveň prevence jejich vzniku.

Číst více