#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Ženy se obejdou i bez vlastních vajíček
Ženy se obejdou i bez vlastních vajíček
calendar 27. 11. 2008

Ženy se obejdou i bez vlastních vajíček

Ačkoliv porodnost u nás celkově roste, stále existuje určité procento žen, kterým se přirozenou cestou otěhotnět nedaří. Příčin neplodnosti je celá řada. Lékařská věda je však na takové úrovni, že mnohým ženám se dá pomoci.

Ačkoliv porodnost u nás celkově roste, stále existuje určité procento žen, kterým se přirozenou cestou otěhotnět nedaří. Příčin neplodnosti je celá řada. Lékařská věda je však na takové úrovni, že mnohým ženám se dá pomoci. K takovým poruchám patří i nedostatek vlastních vajíček.

Ženy, které nemají vlastní pohlavní buňky (oocyty), mohou využít programu dárcovství vajíček. Celkově žen, které jsou odkázány na program darovaného vajíčka, přibývá. Jedná se o skupinu pacientek po léčbě rakoviny, ženy s předčasným selháním vaječníků nebo se zvýšeným rizikem pro plod z genetického hlediska.

Nejvyšší kvalita

Nejde o nic složitého. Princip spočívá v tom, že žena získá vajíčka od zdravé dárkyně. Kvalita darovaných oocytů je vysoká. Každá žena-dárkyně prochází sítem lékařských testů.

Darovat oocyty mohou jen zdravé ženy, které splní některá kritéria:

  • Věk 18 až 35 let.
  • Vyloučení geneticky podmíněné choroby.
  • Negativní testy na AIDS, hepatitidu B a C, chlamydie, cytomegalovirus, syfilis.
  • Normální reprodukční zdraví, pacientka se nesmí léčit pro poruchy plodnosti.
  • Dobrý psychický stav a mentální zdraví.

Dárkyně absolvuje ambulantní výkon

Po absolvování lékařských vyšetření a splnění zdravotních podmínek je žena, která chce vajíčka darovat, zařazena do seznamu dárkyň. Pokud je zdravotní stav ženy dobrý, nebrání žádné okolnosti naplánování stimulačního cyklu. Stimulace vaječníků spočívá v aplikaci léků, které vedou k růstu a zrání většího počtu vajíček. Když jsou vajíčka dostatečně zralá, je možné provést jejich odběr. Po výkonu dárkyně odchází obvykle za 2 hodiny domů.

Z etického hlediska nesmí být darování tkání a orgánů předmětem komerce. Zákonem je stanoveno, že darování je bezplatné, anonymní a dobrovolné.

Darování oocytů pomáhá ženám v situacích, kdy se oplodnění přirozenou cestou nedaří. I nedostatek tak důležitých buněk, jako jsou vajíčka, je v současnosti řešitelný a ženám umožňuje mít zdravé děti a naplnit sen o mateřství a rodině.

(nes)

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více
Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Neplodnost se v současné době stává celosvětovým problémem, se kterým se potýká přibližně 15–20 % párů v reprodukčním období. Se vzrůstajícím věkem páru se riziko ještě zvyšuje. Na vině je v mnoha případech nezdravý životní styl charakterizovaný patologickými pohybovými stereotypy a provázený stresem, který se ještě prohlubuje ve chvíli, kdy pár zjistí komplikace při početí potomka. Pro odstranění řady obtíží (tzv. funkční sterility) může být využito fyzioterapie (pohybové terapie). Hlavním cílem tohoto oboru je diagnostika a léčba poruch pohybového aparátu a zároveň prevence jejich vzniku.

Číst více