#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Ženy, které se nebojí mluvit o umělém oplodnění, dodávají odvahu ostatním
 Ženy, které se nebojí mluvit o umělém oplodnění, dodávají odvahu ostatním
calendar 10. 6. 2010

Ženy, které se nebojí mluvit o umělém oplodnění, dodávají odvahu ostatním

Pro mnohé nezasvěcené jsou metody asistované reprodukce jistotou, která tu je v případě nemožnosti otěhotnět přirozenou cestou, a dobré výsledky jsou považovány za samozřejmost.

Pro mnohé nezasvěcené jsou metody asistované reprodukce jistotou, která tu je v případě nemožnosti otěhotnět přirozenou cestou, a dobré výsledky jsou považovány za samozřejmost. Málokdo však ví, že úspěšnost zdaleka není stoprocentní, a jen ti, kteří se s umělým oplodněním blíže setkali, vědí, že tato cesta za miminkem je často velmi složitá.

Největší boj je s vlastní psychikou

Kdo někdy zavítal na diskusní fóra o umělém oplodnění a začetl se hlouběji do tamních příběhů, musí uznat, že rodiče, kteří do programu vstupují, mají skutečně odvahu a jsou ochotni mnohé obětovat. A to nemluvím jen o finanční stránce věci. Zásah do rodinného rozpočtu je značný, obzvláště pokud je nějaká porucha přítomna u obou partnerů. Neuspokojená biologická potřeba mít vlastní děti, pochybnosti o vlastním ženství či mužství, sexuální život scvrklý pod tlakem plodných a neplodných dní, konflikty mezi partnery, které vznikají hlavně při dlouhodobé léčbě, a opakované neúspěchy však představují pro oba partnery zátěž mnohem větší.

Neplodnost NENÍ neschopnost

Navíc mají neplodné páry často pocit, že jsou v takové situaci samy, neboť asistovaná reprodukce a neplodnost stále ještě nejsou veřejně příliš diskutovaným tématem. Málokdo je totiž ochoten otevřeně mluvit o svém problému. Neschopnost počít potomka bere většina lidí jako své osobní selhání. Přitom neplodnost není „neschopnost“, ale nemoc, kterou trpí v České republice téměř 15 procent párů.

Naštěstí se najdou tací, kteří se o svých dobrých i špatných zkušenostech nebojí mluvit. Dodávají tak odvahu všem, kteří se ocitli v podobné situaci. Vždyť kdo jiný může porozumět a pochopit lépe než ten, který podobné radosti a zklamání sám prožil.

(jas)

Zdroj:
www.crmzlin.cz
www.gest.cz

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více
Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Neplodnost se v současné době stává celosvětovým problémem, se kterým se potýká přibližně 15–20 % párů v reprodukčním období. Se vzrůstajícím věkem páru se riziko ještě zvyšuje. Na vině je v mnoha případech nezdravý životní styl charakterizovaný patologickými pohybovými stereotypy a provázený stresem, který se ještě prohlubuje ve chvíli, kdy pár zjistí komplikace při početí potomka. Pro odstranění řady obtíží (tzv. funkční sterility) může být využito fyzioterapie (pohybové terapie). Hlavním cílem tohoto oboru je diagnostika a léčba poruch pohybového aparátu a zároveň prevence jejich vzniku.

Číst více