#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Zbavte se stresu. Snáze otěhotníte!
Zbavte se stresu. Snáze otěhotníte!
calendar 11. 3. 2015

Zbavte se stresu. Snáze otěhotníte!

Nervozita a napětí lidskému organismu příliš neprospívají. A už vůbec ne ženám, které se marně snaží přijít do jiného stavu. Proč to tak je a jak stres alespoň částečně zmírnit, to napoví následující řádky.

Přesný mechanismus, jakým stres ovlivňuje schopnost početí, není známý. Existují ale spekulace o vlivu kortizolu nebo noradrenalinu (hormony nadledvin), jejichž hladiny stoupají a zůstávají vysoké při chronické nervozitě, což může údajně plodnost ovlivňovat. Dalším předpokladem je, že je-li žena ve stresu, je děloha méně prokrvená a proteiny, které umožňují uhnízdění vajíčka, se tvoří ve zmenšené míře.

Psychický tlak ubližuje 

Výzkumy lékařů z Los Angeles, kteří zkoumali schopnost žen otěhotnět v závislosti na míře stresu, potvrdily toto:

  • Až u 30 % neplodných párů může být hlavním důvodem neschopnosti otěhotnět právě stres.
  • Podstatně lepší se pro úspěšné početí ukázala období, kdy muži i ženy hlásili nižší psychickou zátěž a celkově se cítili dobře. 
  • Dalším faktorem nezbytným pro otěhotnění je ovulace, která je ale napětím a nervozitou též nepříznivě ovlivňována. Podle studie na toto téma měly ženy s nejvyšší mírou stresu o 20 % méně vajíček oproti těm, které byly více v klidu a pohodě. 
  • Navíc stres ovlivňuje nejen fyziologické početí, ale i početí metodami asistované reprodukce. Tvrdí to výzkum publikovaný ve Fertility and Sterility v roce 2005.

Ovšem každý člověk je originál. A stejně tak jedinečná je i odpověď těla na stres a míra ovlivnění schopnosti otěhotnět.

Hlavně v pohodě 

Nebojujte se stresem jen kvůli otěhotnění. Bojujte s ním proto, abyste se cítila dobře. K dosažení tohoto cíle je ale potřeba vědět, co konkrétně vám napětí a nepohodu způsobuje. Pokud se podaří odhalit příčinu a odstranit ji, je to bezesporu nejlepší a nejúčinnější řešení.

Zkuste akupunkturu nebo masáže

Podle vědeckého zkoumání je vhodným spojencem při boji se stresem a při snaze otěhotnět akupunktura. U žen, které tuto proceduru podstoupily, byla míra otěhotnění přibližně o 16 % vyšší oproti těm, které tento směr nikdy nezkusily. Užitečné mohou být i masáže. Je dokázané, že snižují míru stresové zátěže organismu. A v případě, že podstupujete umělé oplodnění, vědci doporučují přímo před přenosem embrya jemnou masáž dolní poloviny těla.

Určitě sama moc dobře víte, co máte ráda a co vám přinese radost. Zkuste se tedy na chvíli zastavit a udělat si klidnou, odpočinkovou chvilku. Budete se pak lépe cítit jak fyzicky, tak psychicky.

(ivh)

Zdroj: BOUCHEZ, Colette. Stress and Infertility: Doctors offer insights on how daily stress can disrupt fertility – and how relaxation can help. [online]. [cit. 2015-02-05]. Dostupné z: www.webmd.com

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více
Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Neplodnost se v současné době stává celosvětovým problémem, se kterým se potýká přibližně 15–20 % párů v reprodukčním období. Se vzrůstajícím věkem páru se riziko ještě zvyšuje. Na vině je v mnoha případech nezdravý životní styl charakterizovaný patologickými pohybovými stereotypy a provázený stresem, který se ještě prohlubuje ve chvíli, kdy pár zjistí komplikace při početí potomka. Pro odstranění řady obtíží (tzv. funkční sterility) může být využito fyzioterapie (pohybové terapie). Hlavním cílem tohoto oboru je diagnostika a léčba poruch pohybového aparátu a zároveň prevence jejich vzniku.

Číst více