#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Články - detail

Domů dash Články dash Záněty vaječníků mohou vést k neplodnosti (II. část)
Záněty vaječníků mohou vést k neplodnosti (II. část)
calendar 10. 1. 2008

Záněty vaječníků mohou vést k neplodnosti (II. část)

Záněty vaječníků mohou při zanedbání léčby vést k daleko závažnějším onemocněním, například k neplodnosti. Jak tedy toto onemocnění rozpoznat, a co lze dělat preventivně?

Záněty vaječníků mohou při zanedbání léčby vést k daleko závažnějším onemocněním, například k neplodnosti. Jak tedy toto onemocnění rozpoznat, a co lze dělat preventivně?

Postižené ženy si stěžují na bolesti pánve, v podbřišku, někdy pociťují bolesti přímo za stydkou kostí. Také se může objevit výtok nebo nepravidelné krvácení mimo cyklus. To by mělo ženy varovat a přivést v co nejkratší době do gynekologické ordinace. Nebezpečí ovšem spočívá i v tom, že někdy zánět nemusí mít žádné zjevné příznaky, často také ženy tyto problémy přejdou, ke gynekologovi se jim chodit nechce, a tak má infekce volné pole a přechází do chronického stadia, které může vyústit právě ve zmiňovanou neplodnost. Závažnější stavy, které vyžadují okamžitou hospitalizaci, bývají doprovázeny zvýšenou teplotou, nevolností, zvracením i celkově nepříjemným pocitem. Těžším průběhem zánětu jsou ohroženy zejména ženy, které mají zavedené nitroděložní tělísko.

Potvrzení zánětu

Při gynekologickém vyšetření lékař zjistí bolestivost dělohy a okolních tkání. Gynekologické vyšetření sice nemůže poskytnout stoprocentní jistotu, zda jde opravdu o infekci, přesto ale lékař většinou zahájí léčbu antibiotiky. Bakterie lze prokázat laboratorním vyšetřením nebo laparoskopií, tyto metody se ale používají spíše u opakovaných zánětů nebo u těžších případů. Je nutné si uvědomit, že jsou to pohlavně přenosná onemocnění. Přestože muži nemusí mít příznaky chlamydiové infekce ani kapavky, je dobré léčit je současně s partnerkou. Jinak by si totiž partneři mohli předávat nákazu jako pingpongový míček a účinnost léčby by byla prakticky nulová.

A jak se lze "zánětům vaječníků" bránit?

Pro prevenci je dobré dodržovat následující zásady:

  • Pečlivě si vybírat sexuálního partnera, dodržovat partnerskou věrnost.
  • Používat při pohlavním styku kondom.
  • Pravidelně absolvovat gynekologické prohlídky. V případě, že vám lékař předepíše léky, brát je přesně podle jeho pokynů.
  • Dodržovat základní hygienu. Pochva je přirozeně osídlena bakteriemi, a proto není dobré používat kosmetické prostředky, k omytí stačí vlažná voda. Při sexu je zásadní chybou střídat anální styk s klasickou technikou, dochází k zanesení bakterií, které se nacházejí v konečníku, do pochvy.
  • Nenosit těsné prádlo ze syntetických materiálů, nebýt delší dobu v mokrých plavkách, nepůjčovat si spodní prádlo, plavky ani ručníky od kamarádek.
  • Posílit obranyschopnost organismu, dbát na dostatečný přísun vitaminů a vyhnout se v zimě zbytečnému nachlazení, které může naše tělo oslabit a zvýšit jeho vnímavost k infekčním onemocněním.

(hak)

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Obezita, rakovina – jak mohou ovlivnit plodnost?

Rozmnožovací soustava je velice složitý systém, který je propojen s celým lidským organismem, a proto může být ovlivněn nemalou řadou faktorů. Mnoho z nich s sebou přináší moderní doba, čímž nechtěně snižuje schopnost mnoha párů přirozeně počít potomka. Na vině je jak nezdravý životní styl, tak odsouvání mateřství do pozdějšího věku a vysoká míra stresu, které je každý z nás denně vystaven. K těmto běžným vlivům pak přistupují různé nemoci, včetně těch nádorových či autoimunitních, které mohou přímo či nepřímo zasahovat do funkčnosti reprodukčního aparátu.

Číst více
Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Jak může fyzioterapie podpořit plodnost?

Neplodnost se v současné době stává celosvětovým problémem, se kterým se potýká přibližně 15–20 % párů v reprodukčním období. Se vzrůstajícím věkem páru se riziko ještě zvyšuje. Na vině je v mnoha případech nezdravý životní styl charakterizovaný patologickými pohybovými stereotypy a provázený stresem, který se ještě prohlubuje ve chvíli, kdy pár zjistí komplikace při početí potomka. Pro odstranění řady obtíží (tzv. funkční sterility) může být využito fyzioterapie (pohybové terapie). Hlavním cílem tohoto oboru je diagnostika a léčba poruch pohybového aparátu a zároveň prevence jejich vzniku.

Číst více